Hispano Suiza se vraća u Ženevi električnim superautomobilom FOTO

Hispano Suiza je bila španska kompanija specijalizovana za proizvodnju raskošnih luksuznih automobila i motora za avione, početkom 20. veka.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2018.

19:40

Hispano Suiza se vraća u Ženevi električnim superautomobilom FOTO
Foto: Hispano Suiza

Sada se ovo kultno ime sprema za povratak na veliku scenu električnim superautomobilom koji će predstaviti na prestižnom sajmu u Ženevi u martu 2019.

Sudeći po prikazanoj silueti automobila, oživljena Hispano Suiza akcenat stavlja na sportski, a ne luksuzni karakter vozila.

"Daleke 1900, kada je Hispano Suiza nastala, napravila je prvi električni automobil na svetu, ali prototip nikad nije proizveden. Sada, 119 godina kasnije, u martu 2019, Hispano Suiza će imati svoj prvi 100% električni automobil, nudeći sjajne performanse i proizvodiće se u Barseloni, što će biti ostvarenje sna mog dede", rekao je trenutno predsednik kompanije Migel Suge Mateu, praunuk osnivača Hispano Suize.

Jedna od najvećih originalnih inovacija ove španske firme bio je razvoj alumunijumskog motornog bloka sa čeličnim cilindarskim oblogama stvarajući lakši deo od uobičajenog koji je pravljen potpuno od čelika i željeza.
Foto: Hispano Suiza (2010)
Kompanija je ovu filozogiju primenila u različitim agregatima, uključujući V8, redni šestocilindraš i konačno masivni 9,5-litarski V12.

Hispano Suiza je na kratko oživela 2010. kada je takođe za Ženevu napravila superautomobil na bazi Audija R8, ali izgrađen potpuno od panela od ugljeničnih vlakana.

Taj automobil je bio 30 kilograma lakši od R8 V10, a sa 5,2-litarskim V10 uparenim sa električnim superpunjačima razvijao je 740 KS i 700 Nm, te ubrzavao iz mesta do 100 km/h za 3,4 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 340 km/h.

Hispano Suiza je prodavala ovaj automobil za 700.000 evra, ali nikad nije otkriven tačan broj kupaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: