Windows Defender dobija bezbedni sandbox režim

Vesti, 30.10.2018, 07:30 AM

Windows Defender dobija bezbedni sandbox režim

Windowsov ugrađeni antivirusni program, Windows Defender, postao je prvi antivirusni softver koji ima mogućnost pokretanja u sandbox okruženju.

Sandboxing je proces koji pokreće aplikaciju u bezbednom okruženju izolovanom od ostatka operativnog sistema i programa na računaru. Dakle, ako je “sanboxovana” aplikacija kompromitovana, ova tehnika sprečava širenje štete izvan ovog izolovanog prostora.

Kako se antivirusni alati pokreću sa najvišim nivoom privilegija da bi mogli da skeniraju sve delove računara i eventualno otkriju zlonamerni kod, oni kao takvi postaju željeni cilj za napadače.

Potreba za sanboxingom antivirusnog alata postala je neophodnost nakon što su u takvim moćnim programima otkrivene brojne kritične ranjivosti, uključujući i one u Windows Defenderu. One su mogle omogućiti napadačima da steknu potpunu kontrolu nad ciljanim sistemima.

Zbog toga je Microsoft najavio da dodaje sandbox režim svom Windows Defenderu. Dakle, čak i ako napadač ili zlonamerna aplikacija koja koristi grešku u Defenderu ugrožava antivirusni endžin, šteta će biti ograničena i to neće uticati na ostale delove sistema.

U Microsoftu objašnjavaju ovaj potez time da su bezbednosni istraživači, kako oni u Microsoftu, tako i izvan kompanije, ranije identifikovali načine na koje napadač može iskoristiti ranjivosti u Windows Defender Antivirusu koje mogu omogućiti izvršavanje napadačkog koda.

Poznati istraživač Googleovog Project Zero tima Tavis Ormandi, koji je otkrio nekoliko ovakvih ranjivosti prošle godine, pohvalio je napore Microsofta na Twitteru.

"Pokretanje programa Windows Defender Antivirus u sandboxu osigurava da u malo verovatnom slučaju kompromitovanja, zlonamerne akcije budu ograničene na izolovano okruženje, štiteći ostatak sistema od štete", rekao je Microsoft.

Kako kažu iz Microsofta, implementacija sandboxa u programu Windows Defender bila je izazov za njihove inženjere jer je proces imao potencijal da izazove slabljenje performansi a zahtevao je i niz fundamentalnih promena.

Međutim, zajednica istraživača je to prihvatila kao dobrodošao korak Microsofta koji će uticati i na sigurnost komercijalnih antivirusnih i antimalver rešenja.

Za sada Windows Defender koji radi pod Windowsom 10, verzija 1703 (poznat i pod nazivom Creators Update) ili kasnijim verzijama, podržava funkciju sandboxa koja nije podrazumevano omogućena, ali je možete omogućiti tako što ćete pokrenuti sledeću komandu na vašem sistemu:

- Otvorite Start i ukucajte "CMD" ili "Command Prompt";

- Kliknite desnim tasterom na "Command Prompt" i izaberite "Run as administrator";

- Ukucajte: "setx/M MP_FORCE_USE_SANDBOX 1", a zatim pritisnite taster ENTER;

- Zatim ponovo pokrenite računar, i to je to.

Ova funkcija će uskoro postati dostupna svima, iako nije sigurno kada će tačno se to dogoditi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Farmakokriminal na internetu: Facebook, X i Instagram preplavljeni oglasima za kopije poznatih lekova

Hiljade lažnih onlajn apoteka koje prodaju kopije lekova širom sveta, uključujući i kopije popularnog Ozempica, leka za lečenje dijabetesa tipa ... Dalje