Sutra prvi sastanak o pretvaranju Sremskih Karlovaca u univerzitetski centar

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će se u utorak, 30. oktobra održati prvi sastanak predstavnika tog i ministarstava trgovine i kulture koji će formirati radnu grupu za izradu nacrta zakona o Sremskim Karlovcima, koji bi trebalo da postanu univerzitetski centar Srbije.
Sutra prvi sastanak o pretvaranju Sremskih Karlovaca u univerzitetski centar
Foto: 021.rs
"Ostalo je da se formira zajednički tim na nivou tri ministarstva - prosvete, trgovine i kulture. Sutra je prvi sastanak, posle odluke vlade, da se pripremi radna grupa za zakon i da se formiraju radne grupe da se krene u operativu. To je ogroman posao", rekao je Šarčević za Pink.
 
On je istakao da imamo kvalitetne programe visokoškolskih institucija i da to treba da bude motiv da se i oni predstave kao dobar izvozni proizvod, za privlačenje stranih studenata.
 
Šarčević je naveo da je inicijativa da Sremski Karlovci postanu univerzitetski centar, odnosno zajednički centar svih najboljih programa sa postojećih univerziteta, po ugledu na slične centre u svetu, male gradove koji postaju "studentska Meka". Dodao je da to privlači mnogo turista, pogotovo jer u Sremskim Karlovcima postoje kulturno jezgro, muzeji, mitropolija i gimnazija.
 
Ministar je podvukao da je ideja dobila podršku predsednika, premijerke i SPC, budući da najveći deo zgrada u tom ambijentalnom delu pripada crkvi.
 
"SPC je vrlo voljna i patrijarh je rekao da je osim novca i održavanja bitan i ugled zemlje i imamo njegov blagoslov, ako to radimo na valjan način", rekao je Šarčević.
  • Marko

    03.11.2018 12:30
    Kako, sa kojim parama?
    Predavanja na univerzitetu ne mogu da se drže na livadi, ili u iznajmljenom prostoru neke osnovne škole, već je za to neophodan odgovarajući prostor. A još kad uzmemo u obzir da univerzitet ne mogu da čine samo društveno-humanističke, ekonomske, menadžerske (rukovodeće) i takve neke slične nauke, već su tu i prirodno-matematičke i tehničke nauke, a takođe i medicina, za koje su neophodna velika sredstva kad su u pitanju eksterimenti i odgovarajući uređaji i aparatura za vršenje istih. Dakle u Sremskim Karlovcima bi trebalo da se izgrade i kompletno opreme jedno 20-tak fakulteta, 10-20 naučno-istraživačkih instituta, jedan veliki i ozbiljan medicinski centar, studentski domovi sa barem 10000 mesta... Trenutno na ostalim fakultetima u Srbiji se tačno i ne zna kako funkcionišu naučno-istraživački projekti, jer predodređena materijalna sredstva za njih nikad neče stići.
  • BUCA

    29.10.2018 20:00
    ???
    A šta sa neopisivim smradom jer ljudi ne čiste i ne iznose đubre od stoke? Nije stoka kriva! Pa kad se penješ na Vidikovac treba ti gas maska jer je đubre tik ispod istog a turisti začepljenog nosa prolaze kad idu u Kapelu Mira zbog smrada svinja konja i ostale stoke koja ne bi smela da se gaji u naseljenom mestu i to je kao grad, turističko mesto? A sad još i Univerzitetski Centar?
  • Pićuka

    29.10.2018 16:19
    A čemu to na silu? Oni nisu sposobni da održavaju centralno grejanje za svoje naselje na Dudari a treba im ovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti