Film i serije

Holivud sa juga meka za stvaranje filmova

Holivud sa juga meka za stvaranje filmova
Foto: N.N. | Holivud sa juga meka za stvaranje filmova

Filmski studio "Pajnvud" u Atlanti, SAD, postao je najveći studio za snimanje filmova van Holivuda. Ova institucija je nastala u svega nekoliko godina i sada zapošljava više od hiljadu ljudi.

Tvorac ovog impresivnog studija je Vin Everet, koja je rođena u Atlanti. Ona je u mladosti napustila fakultet i karijeru nastavila u Njujorku i Los Anđelesu.

"To su tada bili jedini gradovi u kojima ste mogli da se bavite umjetnošću", priznala je Everetova.

Ona je sa svojom djecom i još 50 porodica postala prvi rezident Pajnvud šume, gdje je izgrađen jedan od najvećih studija - "Pajnvud" studio.

Plan njene porodice i ostalih građana ovog gradića je da u narednih 10 godina izgrade nekoliko kino-dvorana, pozorišta, kao i veliki tržni centar.

U posljednjih deset godina ovaj dio SAD postao je meka za stvaranje filmova jer je stopa poreza veoma niska u odnosu na ostatak zemlje, čime je "Pajnvud" studio već dobio naziv - Holivud sa juga.

Tokom samo ove godine 455 filmova je snimljeno u ovom studiju, što je donijelo državi Džordžiji zaradu od 9,5 biliona dolara.

Od trenutka kada je studio otvoren u njemu su snimljena neka od najboljih ostvarenja današnjice, među kojima je film o Džejmsu Bondu, kao i dio franšize "Ratovi zvijezda".

Osim ovih naslova, studio u Atlanti je postao primamljiv i tvorcima filmova rađenih po stripovima, pa su tako u "Pajnvudu" snimljeni filmovi "Ant man", "Osvetnici", "Spajdermen" i "Osvetnici 4".

Više od hiljadu ljudi iz svih branši društva dolaze svakodnevno u ovaj studio na posao, a samo u posljednjih nekoliko mjeseci "Pajnvud" je zaradio 300 miliona dolara.

Jedan od projektnih direktora ovog filmskog studija ističe da je Atlanta postala primamljiva i glumcima i režiserima zbog ponude koju pruža ovaj grad.

Tvorci ovog zdanja ističu da je studio nastao iz potrebe građana Atlante, ali da će u narednom periodu rasti u nešto mnogo veće.

Vlasnici studija se nadaju da će moći proširiti svoje kapacitete na dio koji trenutno pripada Medijskoj industriji Atlante, bez obzira što se već sada prostire na više od 100.000 kvadratnih metara.

Trenutno se ovdje snima Netflix televizijska serija "Stranger Things", za čije potrebe se koristi 76.000 kvadratnih metara "Pajnvud" studija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije