26. oktobar  2018. 03.00  →  17.42 | Izvor: FoNet, Tanjug, RTV (Krsitina Đogo)

Za nove projekte u Vojvodini 1,2 milijarde dinara, dogodine kreće gradnja Fruškogorskog koridora

NOVI SAD -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je dobro što je održana zajednička sednica sa Vladom AP Vojvodine, u trenutku kada se priprema budžet za 2019. godinu i kako bi se odredili prioriteti za narednu godinu.

video icon

U poslednje dve godine u obnovu javnih objekata u Vojvodini uloženo je 1,8 milijardi dinara, izjavila je danas u Novom Sadu premijerka Srbije i istakla da je time ispunjeno obećanje dato Vojvođanima pre dve godine.

Ona je na konferenciji za novinare posle zajedničke sednice vlada Srbije i Vojvodine precizirala da je vrednost do sada izvedenih radova 994 miliona dinara, a vrednost radova koji su u toku 807 miliona dinara.

Brnabićeva je rekla da je pre dve godine, kada je održana prva sednica dve vlade, dok je premijer bio sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vlada obećala da će uložiti 1,8 milijardi dinara.

"To je bio veliki projekat. Kada sam pogledala izveštaje, vidim da je ono što je obećano i ispunjeno", rekla je srpska premijerka

Ona je najavila da su u pripremi projekti vredni još 1,2 milijarde dinara, i to bez opštih bolnica, jer će se u bolnice ulagati kroz program "Milijardu evra za zdravstvo".

Brnabić: Ispunili smo obećanje dato Vojvođanima

"Ne teoretišemo previse o politici i kako bi trebalo da izgleda saradnja, već radimo i svaki dan pokušavamo da implementiramo projekte koji su dogovoreni", rekla je Ana Brnabić.

Istakla je, takođe, da je važno da je sednica održana sada kada vlada završava budžet, koji će uputiti Skupštini Srbije, jer je važno da se vidi šta je urađeno do sada, a šta bi trebalo i moralo da naredne godine bude finansirano iz budžeta.

Ovo je treća zajednička sednica državne i pokrajinske vlade u poslednje dve godine.

Prva je održava u Novom Sadu 22. oktobra 2016, a druga u Beogradu 6. oktobra prošle godine.

Prethodno je premijerka Brnabić u Novom Sadu prisustvovala obeležavanju 80. godišnjice Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i obišla radove na izgradnji Naučno-tehnološkog parka, upoznala se s radovima na izgradnji Studentskog kulturnog centra i zgrade Instituta Biosens.

Naredne godine početak gradnje Fruškogorskog koridora

Brnabić je izjavila da bi izgradnja prve deonice Fruškogorskog koridora mogla da počne naredne godine.

"Imamo radnu grupu, razgovaramo sa potencijalnim finansijerima i izvođačima, projektovanje je u toku, i nadam se da ćemo u izgradnju makar jedne deonice krenuti u tokom 2019. godine", rekla je Brnabić u novinarima u Novom Sadu.

Ona je podsetila da se već radi na dosta infrastrukturnih projekata u Vojvodini, među kojima su najvažniji revitalizacija pruge Beograd - Budimpešta i izgradnja Fruškogorskog koridora.

Brnabić je istakla da je saradnja Republike i Pokrajine izuzetno dobra, na korist građana Vojvodine, a da su zajedničke sednice veoma važne zbog dogovora o najvažnijim projektima, njihovom finansiranju i realizaiciji.

U Sečnju će se proizvoditi traktori

Do kraja marta 2019. godine u Sečnju će biti otvorena fabrika traktora, najavila je premijerka.

"Posebno se radujem što smo ove godine završili privatizaciju, makar brenda IMT-a, i što ćemo, nadam se, do kraja prvog kvartala sledeće godine u Sečnju otvoriti fabriku i krenuti u proizvodnju traktora", rekla je ona.

Ona je navela da se trenutno pregovara s 21 investitorom, koji razmatraju ulaganje oko dve milijarde evra u Vojvodini, što bi dovelo do otvaranja još 6.000 novih radnih mesta.

Premijerka je precizirala da je u najvećoj meri reč o ulaganjima u automobilsku i prehrambenu industriju, kao i u petrohemijsku i metalsku industriju i industriju nameštaja.

"Spremamo i izmenu uredbe kojom ćemo videti kako da ohrabrimo inevsticiju u prehrambenu industriju, u nove tehnologije, kako bismo povećali njeno učesčhe u BDP-u", najavila je Ana Brnabić.

Ona je ukazala da se obično na Vojvodinu gleda kao na najnapredniji i najrazvijeniji deo Srbije, ali da se, takođe, u pokrajini nalaze i neke od najdevastiranijih opština, kojima se mora pružiti podrška.

Do kraja godine zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske 

Do kraja godine u jednom od gradova u Vojvodini biće održana zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, najavila je Brnabić.

Predsednica vlade je podvukla da saradnja i odnosi Srbije i Mađarske nikada nisu bili bolji.

Brnabićeva je istakla da je saradnja sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Vojvodini najbolja u odnosu na sve ostale savete u Srbiji.

Ona je, povodom obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, rekla da je to veoma važan datum i zahvalila Pokrajini što je preuzela na sebe organizaciju obeležavanja tog događaja.

Mirović: Republika i Pokrajina zajedno na nizu projekata

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da će Republika i Pokrajina raditi na nekoliko zajedničkih projekata u oblasti visokog obrazovanja, infrastrukture i turizma.

Mirović je naveo da se zajednički radi na izgradnji Naučno-tehnološkog parka i Studentskog kulturnog centra u Univerzitetskom kampusu, kao i na izgradnji Biosensa, budućeg evropskog centra izvrsnosti.

On je najavio i ulaganja u obnovu puteva.

"Završavamo revitalizaciju Bačkog kanala i to više neće biti crna ekološka tačka", rekao je Mirović.

Mirović je naveo da je u toku javna nabavka za prvi turistički projekat na Paliću - veliki velnes i spa centar.

"Subotica, pokrajinska i republička vlada će ove i naredne godine izdvojiti značajna sredstva da bi taj projekat ugledao svetlost dana i da bi naši građani odlazili na Palić, umesto u inostranstvo", rekao je Mirović.

On je kazao da se priprema i velika revitalizacija Palićkog jezera, vredna šest miliona evra.

Mirović je istakao da je na sednici jasno potvrđena politika okupljanja, koja dobija potvrdu u zajedničkim projektima.

Posle zajedničke sednice dve vlade, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međunarodnu regionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Taj sporazum definiše ciljeve kada je reč o privlačenju evropskih fondova.

Mirović je naveo da je Vojvodina kroz programe pogranične saradnje sa Mađarskom i Rumunijom uspela da povuče gotovo 100 odsto sredstava iz tih fondova.

 

 

 

Broj komentara: 2

Bozidar  26. 10. 2018. | 07:41
Dobra saradnje dve vlade je za svaku pohvalu, sa tom praksom treba nastaviti i razmenjivati iskustva.
103
14
Vlada  27. 10. 2018. | 07:55
Samo jedna reč odslikava ovu politiku - neistina. Ono što proizilazi iz nje je kraća i ima tri slova.