Dačić: Ne damo obraz i Kosovo za šargarepu EU

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ - V. MIJATOVIĆ

25. 10. 2018. u 23:41

Šef diplomatije Ivica Dačić, za "Novosti", o izjavi nemačkog poslanika Bajera da moramo da priznamo lažnu državu pre ulaska u Uniju: Ako se zna ishod, čemu onda dijalog u Briselu

Дачић: Не дамо образ и Косово за шаргарепу ЕУ

Šef diplomatije Ivica Dačić

SRBIJA neće pogaziti svoj Ustav i obraz priznajući lažnu državu Kosovo zarad nekakve evropske šargarepe.

Ovako srpski šef diplomatije Ivica Dačić za "Novosti" komentariše izjavu poslanika Bundestaga Petera Bajera, iz stranke CDU Angele Merkel, koji je rekao da je u Beograd došao s porukom da "Srbija ne može biti deo EU dok de jure ne prizna nezavisno Kosovo".

- To što je rekao svakako treba shvatiti ozbiljno, jer je zvaničnik partije kancelarke Merkel. Ali, ako bi to zaista bilo tako, čemu onda dijalog u Briselu, čemu taj iscrpljujući i za nas veoma frustrirajući proces, ako se unapred zna ishod - pita se Dačić.

Ministar spoljnih poslova navodi da nam diplomatska bitka za KiM tek predstoji:

- Signali iz pojedinih ključnih zapadnih država, a pre svega iz SAD, koje su dosad čvrsto stajale na pozicijama da je za njih nezavisnost Kosova završena stvar, daju nam za pravo da se borimo, uvažavajući realnost na terenu, ali i temelje međunarodnog prava koji su brutalno narušeni 2008. jednostranom akcijom vlasti u Prištini.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je Bajer poslanik, kao i bilo koji drugi, i da može da iznese svoje mišljenje:

- Tokom razgovora sam mu rekla da se ne slažemo sa njegovim mišljenjem. Stav naše vlade je da kada se pregovara o kompromisu nije dobro imati bilo kakve crvene linije. Na kraju krajeva, stav Nemačke nije novost. Naše je da sa njima razgovaramo i probamo da promenimo taj stav.

Ona je dodala da stav poslanika Bundestaga ne potcenjuje niti ga precenjuje:

- Stav zvanične Nemačke nije se menjao više od decenije i nije nas iznenadio. Mi imamo naš posao, oni njihov. Da predsednik Vučić nije radio dobro, ne bi se stav SAD promenio. Oni su ranije razgovarali samo o tome da treba da priznamo Kosovo, a sada je stav SAD da ne postavljaju crvene linije i da će poštovati dogovor Beograda i Prištine. Uostalom, stav Bajera ne deli ni Evropska komisija.

Za Milovana Drecuna, funkcionera SNS, poziv nemačkog poslanika da priznamo Kosovo je - destabilizujući.

- To zatvara vrata za bilo kakve razgovore i dogovore, a otvara put za stvaranje "velike Albanije". Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova dok je na vlasti SNS s koalicionim partnerima. Moji su se preci borili za Kosovo, a njegovi nisu, ubijali su ih.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da je Nemačka "preuzela baklju od Amerike kad je reč o pritisku na Srbiju":

- Trebalo bi da zaboravimo bajku da su nam Nemačka i kancelarka Merkel prijatelji, jer oni sprovode neku vrstu tihe agresije na Srbiju. Kada je reč o dogovoru Beograda i Prištine, Nemačka to ne bi mogla da zaustavi kada bi Priština zaista želela dogovor.

KURC: EU KOMPLETNA SA BALKANOM

AUSTRIJSKI kancelar Sebastijan Kurc je na konferenciji o ekonomiji "Montenegro 2018" u Budvi rekao da će EU biti kompletna tek kada države Zapadnog Balkana budu njene članice:

- Evropska perspektiva izgleda bolje nego ikad. Srbija i Crna Gora ostvaruju dobar napredak.

I mađarski šef diplomatije Peter Sijarto naglasio je da se njegova zemlja zalaže za radikalno ubrzavanje evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana:

- Treba otvoriti sva pregovaračka poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom. Proširenje EU ka Zapadnom Balkanu je bezbednosno pitanje Evrope.

PALMER TRAŽIO POVRATAK SRPSKE LISTE

POTPREDSEDNIK kosovske vlade u ostavci Dalibor Jevtić izjavio je da je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer tražio od Srpske liste da se vrati u privremene institucije.

- Naš status je i dalje isti. Mi smo u tehničkom mandatu. Kao politički predstavnici kosovskih Srba doneli smo odluku da ne učestvujemo na sastancima vlade - naveo je Jevtić, ocenjujući i da "sada nije vreme za transformaciju KBS u vojsku". (D. Z.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (50)

Volim Srbiju.

25.10.2018. 23:57

Tako je Gospodine Dacicu. Stvari su vrlo jasne: Nedamo Kosovo nikad, nikad. Ko da slusa te zemlje koje su nas juce bombardovale. E to nece nikad vise moci. Samo ti fasisti dalje od nas.

Gavro

26.10.2018. 00:13

Pa taj uslov ste znali od samog pocetka i prihvatanja pregovora o prijemu u EU..Ne znam cemu toliko cudjenje danas kada ste istrosili svoje vreme

Драгић.

26.10.2018. 00:19

то царе,уз тебе сам,носим чизме бр.48.набави ми и зови ме знаш ти моју адресу,питај Теленор ако си изгубијо ,видимо се ,за Косово ...

Dejan Rakić

26.10.2018. 00:38

Izgradite Rusku bazu na jugu Srbije i dozvolite Putinu razmestanje raketa srednjeg dometa i drugacije ce razgovarati sa nama!!!

Goran

26.10.2018. 07:10

@Dejan Rakić - Tako je. To je jedino rešenje. Srbija i rusija jedna država.

Jedan Albanac,pravi

26.10.2018. 08:49

@Dejan Rakić - Pa bas u tome jeste problem.Kako ce Rusija,preko Rumunije i Bugarske,da dospe do jug Srbije?U tome jeste problem.Ne moze/Rusija vas ne podrzava,samo dok vam uzme jos ono vredno sto imate,i hajt zdravo.To je Rusija.Bolje vam je sa svetom,nego sami,pa na kraju da opet kukate.

Jasno

26.10.2018. 09:13

@Dejan Rakić - Američke baze od Horgoša do Vranja. Putin će drugačije da razgovara sa nama.

naranca

26.10.2018. 16:26

@Dejan Rakić - @jedanA A Kina,Rusija,Brazil,Indija…..?To tebi nije Svet????

naranca

26.10.2018. 18:26

@Dejan Rakić - @jedanaa Pa kad ste vi mogli da ''dospete''iz Cecenije u XIII veku sto ne bi oni mogli da ''dospeju'' iz Moskve u XXI veku…...Uspeli su jednom u XX veku:)

Um i razum

26.10.2018. 00:38

Ameriku nije briga ko ce u eu, a sama je priznala Kosovo! Srbiji ostaje samo priznanje, ako zele biti clanica eu‘a, jer ce je tamo Kosovo vec cekati kao clanica!

Zoran

26.10.2018. 05:39

@Um i razum - Hoce, hoce moj druze manicne depresije! Nece ni vize da im skinu jel znaju da ce se izprazniti! Ameri sami su najveci protivnici toga!

naranca

26.10.2018. 11:35

@Um i razum - @umirazum Mislis da je clanstvo prednost?????Jeste za Veliku Njemacku:)

Gile

26.10.2018. 00:44

"Ne damo obraz i Kosovo za "šargarepu" EU!"! Ali zato za šargarepu bez navodnika.... ehehehej, nema šta nećemo dati!

Zoran

26.10.2018. 05:34

Sto ste ga uopste primili na tako visok nivo ako je obican poslanik? Razumem da mislite da je potrebno sto vise pricati ali vidi se da to ne funkcionise. Ja bi njega iz CDU sastavio sa Seselja pa neka sastance kao poslaninci. A sledeceg iz CSU sa Obradovica! Onda bi imali i oni onak kontapart kojaj im potreban. Ovako se bas i svaki Lidl manadzer prima na drzavni nivo!!!

QQ-LELE

26.10.2018. 05:40

Nemci nastavljaju svoju politiku od 1941 g. Stvorili su Hrvatsku,Kosovo pripoji Albaniji....

bager

26.10.2018. 07:20

Znamo vec 100 godina stav Nemacke i germana o Srbiji,,doduse i pre nastanka Srbije goti i germaani su palili i harali balkanom ,rusili i ubijali sve redom . Preuzimanje pritiska nije novo ,tako su se ponasali i pri rasturanju Jugoslavije ,,svi su bili mocni i u krug na po 6 meseci pa nestane sa medjunarodne scene ,da ga sutra niko ne bi izvodio na sud,,i sad je tako,,malo amerika ,mao nemacka ,malo francuska ,malo engleska itd ,cela nato zlocinacka organizacija , plus stap i sargarrepa

IvanG

26.10.2018. 22:36

@bager - Srbija je najstariji narod evrope. Tu činjenicu su takođe prikrili i promenili.

naranca

26.10.2018. 16:31

@Djole - @djole Nemacka Nemcima.Europa Nemcima…...Ne znam gde su tu Hrvati I Siptari=''zagrljeni''

Адам Властелица

26.10.2018. 09:34

"Тешко је волети, још теже не волети, а најтеже је наћи вољеног који те воли."✌️

Klimt-Bec

26.10.2018. 11:07

Kada ste ti i Vucic tresnuli glavom o zid, i napokon shvatili da vas zapad samo zavlaci promenili ste retoriku! Ignorisali ste glas Naroda koji vam je sve vreme porucivao da ste u zabludi, i da je Srbija ta koja treba da postavlja uslove...

naranca

26.10.2018. 11:31

Cekaj bre malo!Pa zar centar eU nije u Briselu a ne u Berlinu???Sta ste navalili Nemacka pa Nemacka.Brisel se pita.A ne Velika Njemacka . Ha ha ha I meni je smesno.

KONCI SE VUKU IZ BERLINA

26.10.2018. 12:35

@naranca - @naranca, zar ti jos nisi primetio da je u Briselu, samo lutkarsko pozoriste.

Јованча

26.10.2018. 14:48

@naranca - Већина мисли да се пита Брисел. Међутим, не ради се о Бриселу као централи ЕУ,, већ о Бриселу као централи НАТО-а! Немачка само, као стари 'пријатељ' Срба, покушава да се додвори Господару НАТО-а па трчи пред руду. Многи су заборавили да САД, Британија и Француска НИСУ напустили своје окупиране територије поражене нацистичке Немачке. То су урадили само Руси. НАТО у Немачкој има више десетина војних база.. Немачка ће се НАТО-а ослободити о Светом Никад!

naranca

26.10.2018. 14:50

@naranca - Ma primetio sam pre 20 godina al se jos smejem jer nasi evropijanci to jos ne primecuju.Tuga.

naranca

26.10.2018. 16:24

@naranca - @jovanca A sto bi se oslobodili kad oni rade poso a njih.Koliko imas USA I UK banaka u BGD????NIJEDNU.......Francuska samo jednu.Nemacka +Austrija 150.

naranca

26.10.2018. 19:50

@naranca - Ceo drzavni dug Italije je u vlasnistvu Nemacke.Jel znate sta to znaci?To znaci Italijani imamo vas u dzepu.Slicno je sa Spanijom,Portugalijom I Irskom….Nakolo guja ljuta opasala po 3 puta

Petar M

26.10.2018. 14:16

Dacic govori posteno, cemu pregovori a ovaj nemac trazi priznanje tzv drzave kosova. Gde su nemci u Drugom svetskom ratu docekani sa cvecem, te sada drzave u EU, jos hoce KiM da prime, mozda bi tu bio kraj ali nece moci. EU, nije to unija, vec vladavina najjacih , ostali su puki poslusnici.

naranca

26.10.2018. 16:47

Podelila se YU.Podelio se mocni SSSR.A zasto ne I neko Kosovo za koje niko I ne zna sta je to. Osim nas lokalnih koji smo imali nesrecu da zivimo sa onima.

naranca

26.10.2018. 18:28

Ja licno sam za podelu Mitrovica I Gazivode nama ostalo njima+priznanje.Ne zelim da zivim sa 300 hiljada glodara u istoj drzavi

naranca

26.10.2018. 19:53

Jedina svetla tacka je ekonomski rat sa Eurupom koji je poceo Predsednik Trump a koji demokratske,objektivne,nepristrasne,nezavisne itd Eurupske novine ne objavljuju….Cak ni nase.