Obrazovanje i vaspitanje sjedinjeno kroz knjigu 1Foto: Stanislav Milojković

Danas je ovde na delu i obrazovanje i vaspitanje, sjedinjeno kroz najlepši oblik knjigu. Vaspitanje putem poezije je vaspitanje za humani svet. Dečja poezija je najradikalniji oblik sučeljavanja humanističke sa tehničkom civilizacijom. Svet mašte suprotstavlja se svetu u kome vladaju mašine, brojevi i profit.

U poeziji, ritam poetskog kazivanja prati ritam pulsiranja ljudskosti. Igra rečima igra je duha, emocija, čula. I sve to u “obliku” zvanom knjiga – rekla je juče Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete, otvarajući tradicionalni “Školski dan” na Sajmu knjiga.

Okupljeni učenici iz škola širom Srbije, ali i van granica naše zemlje juče su u pratnji svojih nastavnika iskoristili posetu Sajmu da kupe knjige koje ih zanimaju, jer im je, kako su nam rekli, ono što moraju da čitaju na časovima i u školskoj lektiri uglavnom dosadno, nerazumljivo, zastarelo. A van školske literature čita se sve – ljubavni romani, trileri, komedije, fantastika… Upravo takve žanrove đaci bi radije videli u čitankama i lektiri.

„Želimo da u lektiri budu knjige koje prikazuju ono što se dešava u životu, iz čega možemo nešto da naučimo, nešto iskreno, a ne da čitamo “Pop Ćiru i pop Spiru”“, rekli su nam učenici “Poljoprivredne škole” iz Zrenjanina. Lektira se, dodaju, uglavnom ne čita već se koriste sažeci na internetu, a mnogo više ih zainteresuju nastavnici kada se neko delo analizira na času, nego samostalno čitanje.

Učenica trećeg razreda ove škole Anđela Tul voli astrologiju i horoskop, pa je jučerašnju posetu Sajmu iskoristila da kupi “Osnove astrologije” i “Numerički tarot za početnike”. Njene drugarice najviše čitaju romane i trilere, a među omiljene pisce ubrajaju Stivena Kinga i Sidni Šeldona, za koga kažu da je više “za devojke”. Osnovci iz obrenovačke škole “Draževac”, koje smo zatekli kod “Danasovog” štanda, veruju da na sajam dolaze pravi ljubitelji knjige, a da su malobrojni oni koji posetu ovoj manifestaciji koriste da bi izostali iz škole. Neda Matejić, koja ide u peti razred u ovoj osmoletki na Sajmu je kupila zbirku viceva. „Ne volim baš da čitam, mada kući imam veliku biblioteku, jer mi knjige drugovi i drugarice uglavnom poklanjanju za rođendan“, rekla je Neda, koja osim smešnih knjiga voli i fantastiku.

Njen drug iz odeljenja Đorđe Srdanović pored viceva čita i stripove, posebno “Zagora”, a tu ljubav je, kako kaže, nasledio od dede. Među omiljena dela iz lektire izdvajaju “Dečake Pavlove ulice”, “Hajduke” i “Orlovi rano lete”, ali im se “Tom Sojer” uopšte ne dopada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari