Tramp: Mediji da okončaju neprijateljstvo 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Američki predsednik Donald Tramp je apelovao na medije da „prekinu neprijateljstvo kojem se ne nazire kraj“, nakon što su sumnjivi paketi sa eksplozivom stigli na adrese visoko kotiranih političkih aktera SAD.

 On je reagovao nakon što su paketi poslati Si-En-Enu i najvišim političkim figurama iz demokratskih redova, uključujući Baraka Obamu i Hilari Klinton. Nijedan paket nije eksplodirao, a Federalni istražni biro (FBI) je organizovao „lov“ na pošiljaoce.

Kritičari predsednika su njegove komentare ocenili kao licemerne, podsećajući da on često koristi malicioznu retoriku protiv svojih protivnika i medija. Kako je izvestio Bi-Bi-Si, u unapred pripremljenom obraćanju u sredu uveče na mitingu u Viskonsinu Tramp je obećao da će uhvatiti počinioce, apelujući na medije da prekinu s „konstantno negativnim i često lažnim napadima i pričama“. On je takođe zahtevao više takta u javnom životu. „Oni koji se angažuju u političkoj areni moraju da prestanu da se ophode prema političkim protivnicima kao da su moralno defektni. Niko ne treba da bezobzirno upoređuje političke protivnike sa istorijskim huljama, što se često čini“, poručio je lider SAD, koji se, međutim, nije osvrnuo ni na jednog primaoca sumnjivih paketa ponaosob.

Direktor Si-En-Ena DŽef Zaker je ranije kritikovao Trampa i portparola Bele kuće zato što, kako je rekao, ne razumeju da „su reči važne“. „U Beloj kući apsolutno niko ne shvata ozbiljnost njihovih stalnih napada na medije“, upozorio je Zaker.

Sumnjivi paketi-bombe poslati su na više lokacija u NJujorku, Vašingtonu i Floridi, saopštili su nadležni u sredu. Kako se navodi u saopštenju FBI, eksplozivne naprave su poslate na adresu bivše državne sekretarke SAD Hilari Klinton, bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, bivšeg direktora CIA DŽona Brenana, bivšeg državnog tužioca Erika Holdera, kongresmenke iz demokratskih redova iz Kalifornije Maksin Voters, a u ponedeljak i liberalu filantropu i finansijeru DŽordžu Sorosu.

Redakcija Si-En-Ena u NJujorku je evakuisana u sredu ujutru nakon što je otkriven paket adresiran na Brenana. Istražitelji FBI tragaju za još jednim paketom za koji se pretpostavlja da je adresiran na bivšeg potpredsednika SAD DŽoa Bajdena. Bi-Bi-Si primećuje da sve navedene mete redovno kritikuju konzervativci, naročito Tramp. Pojedine demokrate optužuju predsednika da je svojom retorikom iz prošlosti podsticao nasilje, što uključuje i označavanje medijskih izveštaja kao „lažnih vesti“ i nazivanje kritičara medija „neprijateljima naroda“. U avgustu je nazvao „medije lažnih vesti opozicionom partijom“.

Pojedine Trampove pristalice su izjavile da smatraju da su sumnjivi paketi, koji su poslati ove nedelje, deo zavere demokrata da osvoje glasove na izborima u novembru. Za takve tvrdnje, međutim, nema dokaza, a policija još nije objavila nikakvu informaciju o potencijalnim osumnjičenima.

Gradonačelnik NJujorka Bil de Blazio je rekao da pokušaji napada predstavljaju „teroristički čin“. „Poručujem svim zvaničnicima, svim političkim partijama – ne podstičite nasilje, ne podstičite mržnju, ne podstičite napade na medije. Možete da se ne slažete, ali morate da pokažete poštovanje“, rekao je De Blazio na konferenciji za novinare.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders je u sredu osudila „pokušaje nasilnih napada“ na zvaničnike. Ona je nakon toga naglasila na Tviteru da Bela kuća takođe osuđuje pretnje upućene Si-En-Enu.

Paket koji je poslat na adresu Klintonove i Obame presrele su bezbednosne snage pre nego što je stigao na njihove adrese. Svi paketi su poslati u velikim kovertama sa zaštitnom folijom, a adrese su štampane na računaru. Kao pošiljalac je navedena Debi Vaserman Šulc, bivša predsednica Demokratskog nacionalnog komiteta, mada je njeno ime pogrešno napisano. U saopštenju kongresmenke s Floride se navodi da je ona „veoma uznemirena“ zbog načina na koji je iskorišćeno njeno ime. Paket koji je adresiran na Brenana stigao je u Si-En-En, pošto je on trebalo da se pojavi na TV mreži u sredu, preneli su američki mediji. NJujorška policija je saopštila da nadležni analiziraju „koverat koji sadrži beli prah“, a koji je pronađen u paketu poslat Si-En-Enu.

Klintonova se zahvalila tajnoj službi i rekla da su ona i njena porodica dobro. „Ovo su problematična vremena. Ovo su vremena dubokih podela i moramo da učinimo sve što je u našoj moći da naša zemlja ponovo bude jedinstvena. Takođe moramo da izaberemo kandidate koji će učiniti isto“, rekla je Klintonova. Portparol Baraka Obame nije hteo da komentariše incident i uputio novinare na saopštenja tajne službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari