Razorni supertajfun: "Kao da je prohujao rat" VIDEO/FOTO

Supertajfun Jutu, najjača oluja koja je ove godine pogodila deo SAD, prešao je preko Severnih Marijanskih ostrva i ostavio velike posledice po stanovništvo.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 25.10.2018.

11:23

Razorni supertajfun:
Foto: Tanjug/AP

Jutu je pogodio najzapadnije američke teritorije u Pacifičkom okeanu i ostavio iza sebe takva razaranja da deluje "kao da je prohujao mali rat", kazao je za AP predstavnik tih ostrva Gregorio Kilili Kamačo Sablan.

Agencija navodi da se lokalno stanovništvo sada suočava sa mesecima bez struje i tekuće vode, kao posledicama najjače oluje koja je ove godine pogodila neki deo SAD.

Sablan je kazao da je čuo da je više ljudi povređeno, ali da ne može da iznese preciznije podatke o žrtvama i da će ostrvljanima biti potrebna značajna pomoć kako bi se oporavili od posledica supertajfuna.

"Mnogo toga je uništeno i razoreno. Kao da je prohujao mali rat", rekao je Sablan u telefonskom uključenju iz ostrvske prestonice Kapitol hila na ostrvu Saipan.

On je naveo da zbog prekida struje i telefonskih veza nije uspeo da stupi u kontakt sa zvaničnicima na susednim ostrvima Tinian i Rota.

Meteorolog američke Nacionalne službe za vremenske prilike Brendon Ejdlet naveo je da su najbrži udari vetra tokom supertajfuna iznosili 290 kilometara na čas.

Ostrvo Tinijan bilo je na direktnom udaru, a do Ejdleta su stigle informacije da je Jutu čupao krovove i lomio prozore.

"Bilo kakvi komadi šuta postaju šrapneli i smrtonosni su", kazao je ovaj meteorolog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: