Dostupni linkovi

Saudijska Arabija potpisala 50 milijardi dolara investicija i pored bojkota


Sa prošlogodišnje konferencije u Rijadu, ilustracija
Sa prošlogodišnje konferencije u Rijadu, ilustracija

Saudijska Arabija potpisala je u utorak ugovore vrijedne 50 milijardi dolara, pokazujući da još uvijek može privući investitore na investicionoj konferenciji koju je bojkotovao Zapad zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, prenosi Reuters.

Na konferenciji se na neko vrijeme pojavio i princ Mohamad Bin Salman, de facto vladar Saudijske Arabije, kojeg mnogi na Zapadu smatraju direktno odgovornim za Kašogijevu smrt. Kamere svjetskih medija zabilježile su kako sjedi pored jordanskog kralja Abdulaha, ali se nije obratio na konferenciji.

Kako Reuters prenosi, princ, poznat pod nadimkom MBS je odlazeći rekao da je zadovoljan konferencijom koja je "odlična, sa više ljudi i više novca."

Saudijski kabinet nakon sastanka koji je vodio kralj Salaman takođe je danas obećao će odgovorni za Kašogijevu smrt biti privedeni pravdi i oni, koji su, kako rečeno, "pali na zadatku" u slučaju koji je izazvao međunarodni bijes i zategao odnose između Rijada i Zapada.

Istovremeno je danas državna sirijska agencija SPA, objavila da je kralj Salman primio porodicu ubijenog novinara Kašaogija u Rijadu. Kako navodi Reuters, susret je uključivao i njegovog sina Salaha bin Džamala Kašogija, a prisustvovao je i princ prijestolonasljednik Mohamad bin Salman (MBS).

Ranije je saudijski ministar energije Kalid al-Falih uvjeravao investitore na konferenciji da najveći svjetski proizvođač sirove nafte prolazi kroz "neku vrtu krize" ali da će nastaviti sa ekonomskim reformama.

Izvršini direktor Saudi Aramcoa je rekao da će vlada ostati posvećena dogovoru oko količne nafte koja se isporučuje trežištu, ali da će njegova primjena zavisiti od tržišnih uslova i drugih faktora.

Stotine bankara i izvršnih direktora kompanija učestvovali su na Investicionoj konferenciji održanoj u kraljevskom hotelu u Rijadu- Investiciona incijativa za budućnost. Ali, dok je prošlogodišnja prva konferencija privukla globalnu biznis elitu, ovogodišnje okupljanje je obilježio bojkot više od dvadesetak učesnika najvišeg ranaga, zbog ubistva Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu 2. oktobra.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je ranije u obraćanju turskom parlamentu kojeg su svjetski mediji uživo prenosili, da će napraviti detaljnu procjenu ubistva Džamala Kašogija, i da niko ne može da pomisli da se istraga završi bez odgovora na sva pitanja. Pozvao je Saudijsku Arabiju da dopusti da se osumnjičenima sudi u Istanbulu.

"Neće nas zadovoljiti optužbe na račun nekoliko članova obavještajne službe", rekao je Erdogan u obraćanju poslanicima u Parlamentu.

XS
SM
MD
LG