Sremski Karlovci postaju univerzitetski centar Srbije?

Sremski Karlovci uskoro bi mogli da postanu univerzitetski centar Srbije, sa najboljim studijskim programima svih fakulteta, a sve u cilju privlačenja stranih studenata.
Sremski Karlovci postaju univerzitetski centar Srbije?
Foto: 021.rs
Inicijativa Ministarstva prosvete da Sremski Karlovci postanu akademski centar, dobila je zeleno svetlo na poslednjoj sednici Vlade Srbije. Doneta je odluka da se formira radna grupa za izradu nacrta zakona o Sremskim Karlovcima, koji su središte kulturno-istorijskog nasleđa Srbije.
 
U radnoj grupi biće predstavnici tri ministarstva - prosvete, kulture, trgovine, a cilj je da se u Sremskim Karlovcima izgradi novi univerzitetski centar koji će imati najbolje studijske programe sa svih naših univerziteta i ličio bi na nemački Hajdelberg, mađarski Pečuj.
 
Novi akademski centar bio bi prvenstveno namenjen strancima koji žele da studiraju u našoj zemlji, ali i studentima iz Srbije. Predavači bi bili najbolji domaći i strani profesori, a Srbija za realizaciju tog projekta ima veliku logističku podršku nemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Planirano je da novi univerzitetski centar nikne na prostoru, gde veći deo od 10.000 kvadratnih metara pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
 
"U projekat će se uključiti i Srpska pravoslavna crkva, pošto će deo programa biti posvećen pravoslavlju, a što ćemo raditi sa državama čija je to tradicija, poput Grčke, Kipra, Rusije", kažu u Ministarstvu prosvete.
 
Sav crkveni prostor, kako kažu, koji ima veliki istorijski značaj i površinu od oko 10.000 kvadratnih metara, biće iskorišćen za nastavu, biblioteke i druge potrebe tog novog univerzitetskog centra.
  • Čemu sve ovo?

    05.05.2019 11:57
    Ko se sad ugradio?
    Ponovo izrađuju Zakon o Karlovcima i to oni koji su u Karlovcima bili nekoliko puta, još u đačko doba, dakle pre nekoliko decenija?! Iz Karlovaca su samo dvojica eksperat: novoproizvedeni master ekonomije N.M. i starina Pjotar Đeneral. Borba velika: Crkva hoće da im utrapi neku od svojih urušenih zgradurina (ne gledati samo soljašnje fasade), a ima i onih koji bi da od šnajderske kompanije "Budućnost" (u stečaju) otkupe ono što je od Karlovaca oteto 90-tih za tepsiju ribe.
    Baš lepo što država ovako razmišlja. Samo, zašto je iz Karlovaca posle više od deset godina pobegla Viša škola za menadžment i poslovne komunikacije MPK nazad u Novi Sad?
  • Filipinac

    24.10.2018 08:25
    Filipini
    "logisticka podrska"
  • Zgranut

    24.10.2018 07:03
    Svašta ću ja još pročitati po Srbiji....

    No, kad god proglasiš neki plan, neki novac se odvoji za to i prozuji tuda.

    Realizacija je potpuno nebitna.

    Bitan je povod za odvajanje novca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.