Biznis After hour
TEK ŠTO SU PRODALI BIZNIS U SRBIJI odmah pazarili Fijatov Manjeti Mareli i to za SEDAM MILIJARDI DOLARA

TEK ŠTO SU PRODALI BIZNIS U SRBIJI odmah pazarili Fijatov Manjeti Mareli i to za SEDAM MILIJARDI DOLARA

Japanska kompanija koja je kupila Fijatovu podružnicu Manjeti Mareli deo je američkog investicionog fonda KKR, koja je nedavno prodala svoj biznis u Srbiji.

fiat logo01_RAS_foto nebojsa raus Foto: N. Raus / RAS Srbija
fiat logo01_RAS_foto nebojsa raus

Naime, automobilska kompanija Fijat Krajsler Automobili (FCA) objavila je da prodaje svoju filijalu za proizvodnju autodelova, Manjeti Mareli japanskom dobavljaču autodelova Kalsoni Kanseji korporejšen za sedam milijardi dolara.

Prvi veliki posao novopostavljenog prvog čoveka FCA Majka Menlija, koji je kormilo italijanskog autogiganta preuzeo u julu nakon iznenadne smrti dugogodišnjeg šefa Serđa Markijonea, stvorio je kompaniju sa godišnjim prihodima od 15,2 milijarde evra, prenosi B92.

Novoformirani Manjeti Mareli CK Holding trebalo bi da smanji troškove kroz sinergiju i proširi bazu korisnika dok ovaj komponentaš pokušava da održi korak sa proizvođačima automobila koji osvajaju segment autonomnih i električnih vozila.

- Kombinacija sa Kalsoni Kanseji je odlična prilika da se ubrza dalji rast Manjeti Marelija - kazao je Menli.

Ni FCA ni njegov najveći akcionar, porodica Anjeli koja je osnivač Fijata, neće imati nijednu akciju u novoosnovanoj kompaniji, ali će FCA ući u višegodišnji ugovor kako bi osigurao snabdevanje svojih fabrika i održao poslovanje i zaposlene u Italiji.

Investicioni fond KKR kupio je Kalsoni Kanseji od kompanije Nisan i ostalih akcionara 2016. godine.

Kako navode izvori, Kalsoni Kanseji je bio u višemesečnim pregovorima sa FCA i inicijalna ponuda iznosila je 5,8 milijardi evra, prenosi B92.