"Bezglavo čudovište": Na dnu okeana pronađeno neobično stvorenje VIDEO

Ovakvo stvorenje nikada nije viđeno u ovom delu sveta, tvrde australijski istraživači.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2018.

12:37

Foto: Youtube Printscreen

U vodama Južnog okeana zabeležen je fascinantan video-snimak neobičnog morskog stvorenja za koje je kasnije utvrđeno da je reč o vrsti morskog krastavca Enypniastes eximia.

Ovo stvorenje koje je mnoge podsetilo na "bezglavo pile" prvobitno je dobilo nadimak "čudovište", a primećeno je kako pliva oko obale istočnog Antarktika, što je prvi put da je zabeleženo da ova vrsta obitava u ovom području.

"Snimci na kameri ostavljaju bez daha, uključujući vrste koje nikada nismo videli u ovom delu sveta", kazao je dr Dirk Velsford, iz programa Australijske antarktičke divizije.

Stvorenje ima oblik bureta, dok je telo u potpunosti transparentno. Najviše vremena provodi na dnu okeana, koristeći svoje mrežaste peraje pomoću kojih se kreće.

Morski krastavac Enypniastes eximia, prethodno je viđen samo na jednom mestu, u Meksičkom zalivu 1984. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: