FIC ima recept: Ovako će Srbija do još većeg rasta

Privreda Srbija u prethodnih nekoliko godina beleži kontinuirani rast koji bi mogao da bude i veći ako se ubrzaju reforme.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 21.10.2018.

13:52

FIC ima recept: Ovako će Srbija do još većeg rasta
Thinkstock

Srbiju čeka još veći rast posebno ako se modernizuju poreska politika i radno prava i pojača trgovinska saradnja u regionu, kažu u Savetu stranih investitora (FIC).

Izvršna direktorka FIC-a Ana Toci rekla je za Tanjug da je delegacija Saveta u prvoj polovini oktobra tokom posete Briselu, petu godinu za redom, imala niz uspešnih sastanaka s predstavnicima Evropske komisije, sa ciljem da kao pouzdan partner Vladi Srbije i EU pruži podršku evropskim integracijama Srbije.

Kako je rekla, FIC je tokom razgovora posebnu pažnju posvetio porezima i poreskoj politici u Srbiji, radnom zakonodavstvu i trgovinskoj saradnji u regionu.

Kada je reč o porezima, Tocijeva ističe da poreska politika treba da bude predvidljiva i da se poreski zakoni menjaju u okviru javne rasprave.

"To je važno za podizanje konkurentnosti srpske privrede, ne samo za investicije stranih već i domaćih kompanija, ali i male privrednike. Takođe, izuzetno je važno raditi na modernizaciji poreske politike i Poreske uprave. To je jedan od projekata koji je novi ministar finansija Siniša Mali pokrenuo u saradnji sa Svetskom bankom",
rekla je AnaToci.

FIC očekuje i da se modernizuju zakoni u oblasti radnog prava i zapošljavanja i uvede digitalizacija.

"Taj trend bi smanjio administrativni teret za privredu. Takođe, pored modernizovanog i fleksibilnijeg radnog zakonodavstva mora se osigurati i poštovanje tih zakona i sprovođenje prava za kompanije i zaposlene", navela je Tocijeva.

FIC posebnu pažnju skreće i na regionalnu trgovinu i jačanje trzizšta u regionu, što bi posebno za Srbiju bilo značajno, kao najveću zemlju u okviru CEFTA područja.

Prema njenim rečima, Srbija bi imala mnogo koristi ako bi regionalna trgovina ojačala, jer bi mogla da računa na veći izvoz svojih proizvoda i usluga.

Ana Toci kaže da FIC pozdravlja i napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti izdavanja građevinskih dozvola i saobraćaja.

"Vidimo da rast postoji, kontiniran je već neko vreme i polako se povećava. Nadamo se da će rast biti i veći pošto postoji određena vrsta stabilnosti u zemlji i ako bude nastavljena i ako Vlada Srbije bude ubrzala reforme koje najavljuje".


Izvršna direktorka FIC-a dodaje da puno toga zavisi i od poboljšanja poslovne klime, jer od toga zavisi koliko će kompanije biti inspirisane da ulažu, a to utiče na ekonomske rezultate i doprinosi rastu standarda građana.

Napominje da je Srbija u poslednjih godinu dana lider u privlačenju stranih investicija.

"Mi, kao strani investitori koji već poslujemo u Srbiji, pozdravljamo i aktivno radimo na tome da dođe još novih investicija, jer nove strane investicije podstiču i rast domaće privrede. Nekada se gledalo kao da su strani investitori sa jedne strane, a domaći sa druge. Mi to ne vidimo tako, zato što umrežavaje stranih i domaćih kompanija može da ojača tržište i bolje ga poveže u globalne tokove", rekla je Ana Toci.

FIC očekuje i da će rast investicija u Srbiji biti nastavljen, ali poručuje da je to usko povezano s tempom sprovođenja reformi - što je tempo jači, samim tim će i investicija biti više.

Ana Toci je napomenula da će onda biti više i novih investitora, ali i novih investicija već prisutnih kompanija, koje će širiti svoje poslovanje i otvarati nova radna mesta.

FIC, dodaje, želi da pomogne približvanje Srbije EU i to udruženje okuplja uglavnom strane kompanije, koje u više od 70 odsto slučajeva dolaze iz zemalja članica EU.

"Naš cilj je da pomognemo Sribiji da dostigne nivo evropskih ekonomija. U Briselu smo konstatovali da je Srbija u poslednjih nekoliko godina ima kontinuiran rast i reforme, ali smo konstovali da su potrebne mnogo učinkovitije reforme da bi se postigao taj cilj", rekla je Tocijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: