Najnovije vesti
Vesti Hronika
HTEO DA OSTAVI SEDAM PORODICA BEZ DOMA Uhapšen investitor iz Novog Sada koji je PODIZAO HIPOTEKE na tuđe stanove

HTEO DA OSTAVI SEDAM PORODICA BEZ DOMA Uhapšen investitor iz Novog Sada koji je PODIZAO HIPOTEKE na tuđe stanove

Investitor Dušan Jonaš (55) uhapšen je juče u Novom Sada zbog sumnje da je kao investitor prodao više stanova na koje je zatim upisao hipoteku na osnovu fiktivnog ugovora o pozajmici.

Novi Sad 338 vlasnici stanova kod izvrsitelja zbog licitacije stanova foto Robert Getel Foto: R. Getel / RAS Srbija
Novi Sad 338 vlasnici stanova kod izvrsitelja zbog licitacije stanova foto Robert Getel

Kako je saopšteno iz policije, Jonaš se tereti da je učinio krivično delo prevara i navođenje na overavanje neistinitog sadržaja. Sumnja se da je, pre desetak godina, kao investitor prodao više stanova na koje je, zatim, upisao založno pravo, odnosno hipoteku na ime N. D. (46) i to na osnovu fiktivnog ugovora o pozajmici.

Vlasnici stanova kod izvršitelja zbog licitacije stanova
Foto: R. Getel / RAS Srbija
Vlasnici stanova kod izvršitelja zbog licitacije stanova

Kada je rok za vraćanje nepostojećeg duga istekao, N. D. je, kako se sumnja, aktivirao hipoteku, a s obzirom na to da kupci u međuvremenu nisu uknjižili te nekretnine na svoje ime, pokrenut je izvršni postupak i stanovi su oglašeni na javnu prodaju.

„Blic“ je pisao o ovom investitoru prošle nedelje kada se našoj redakciji požalio Dejan Erdeljan iz Novog Sada da mu je stan stavljen na licitaciju, a da on to nije to ni znao.

Iako je stan kupio, za šta ima sve ugovore, Jonaš je digao hipoteku i založio njegov dom. Novce poveriocu nije vratio, a izvršitelj je ubrzo stan poslao na licitaciju. Ipak, zbog pritiska medija i protesta građana licitacija je odložena.

Jonašu je određeno zadržavanje do 48 sati.

Za N. D, koji se tereti za saizvršilaštvo u prevari, bila je raspisana poternica zbog ranije učinjenog krivičnog dela, pa je predat u nadležnost Višem sudu.

Prvo hapšenje zbog divlje gradnje

Nikica V. (65) uhapšen je i osuđen na godinu dana, uslovno na tri godine, zbog nedozvoljene gradnje na Avijatičarskom trgu u Zemunu, saznaje “Blic” u Trećem osnovnom tužilaštvu.

On je počeo da nadograđuje postojeću četvorospratnicu nakon što je dobio rešenje o zabrani radova. Sklonio je i traku i tablu “zatvoreno gradilište”, pa nastavio posao.