Jug Radivojević: Čovek koji oseća pozorište 1JUG RADIVOJEVIC

„Smena Željka Hubača izazvala je oštru polarizaciju u ansamblu ‘Drame’, a samim tim i potpuno narušila atmosferu.

Zato smatram da bi mojim dolaskom na čelo ‘Drame’ bilo nemoguće u takvim okolnostima stvarati i sprovoditi dalje planove. Takođe, došlo je i do politizacije čitavog slučaja koji dodatno otežava ionako kompleksnu situaciju.“

Ovim rečima reditelj Jug Radivojević je posle tri dana od imenovanja objasnio upravi Narodnog pozorišta u Beogradu zbog čega ne može da prihvati dužnost direktora Drame. Njegove kolege iz NP i svi koji ne podržavaju nedavnu odluku upravnika NP Dejana Savića o smeni Željka Hubača, smatraju da je Radivojević postupio časno kao „čovek koji oseća sveukupno pozorište“, iako on nije odoleo a da ne ponovi upravnikove reči sa Pinka da je „slučaj“ politizovan.

Radivojević je rođen 1972. u Beogradu, iz kog je sa dva meseca života preseljen u Vranje. Voli da kaže da mu je „Beograd rodni grad, a Vranje rodni kraj“. Potiče iz umetničke porodice. Njegov otac Radoslav Radivojević 37 godina bio je na čelu NP „Bora Stanković“ u Vranju u kome je njegova majka Ljiljana Radivojević bila glumica. Na toj sceni on i njegova sestra Ana Radivojević Zdravković, direktorka Drame u Madlenianumu, koja se pored režije bavi i glumom, krenuli su u pozorišni svet kad je njemu bilo dve, a njoj četiri godine. Igrali su u komadu „Tašana“ Bore Stankovića, a Radivojevići su danas jedini brat i sestra reditelji na srpskoj pozorišnoj sceni.

Jug je sa pet godina počeo da trenira rukomet, koji je jedna od njegovih „velikih ljubavi“, ali je za životni poziv ipak odabrao umetnost. Završio je FDU u Beogradu, gde je preko „Dadova“ stigao u Pozorište za decu „Boško Buha“. Bavi se pozorišnom, filmskom i TV režijom. U pozorištima širom regiona režirao je više od 100 predstava, uključujući mjuzikle „Fantom u operi“ i „Mama Mia“, a u jubilarnoj sezoni NP početkom 2019. trebalo bi da radi Konjovićevu operu „Koštana“. Njegove režije nagrađene su sa više od 40 nagrada, a 2011. u medijima bio je pominjan kao kandidat za direktora JDP.

Iako je svojevremeno izjavio da je politika budalaština, sad je potpredsednik SDP Rasima Ljajića. Kao zakleti zvezdaš, koji čak i svoje rediteljske poslove planira prema utakmicama, član je Upravnog odbora fudbalskog kluba Crvena zvezda. Kaže da je životnu filozofiju „pozajmio“ od jednog brazilskog fudbalskog trenera – zagovornik je reda, rada, discipline i jedinstva. Tvrdi da je poznat po tome što „od svih nemogućih kombinacija u životu uvek pronađe najnemogućniju u svakom smislu“ , ali i da je srećan zato što „ne donosi odluke koje bi ugrožavale njega i njegove bližnje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari