Svet

Subota, 20.10.2018.

08:32

I u EU se plaše: Nemci će sve dizelaše da izvezu južnije

Evropska komisija strahuje da će nemački proizvođači automobila nastojati da izvezu stare dizelaše, uklonjene s nemačkih puteva, u istočnoevropske zemlje.

Izvor: B92

I u EU se plaše: Nemci će sve dizelaše da izvezu južnije
(Foto: Thinkstock)

Na to je nedavno upozorila evropska poverenica za industriju Elzbjeta Bjenkovska.

“Izvoz bi značio prebacivanje problema kvaliteta vazduha sa zapada na istok”, istakla je ona.

Bugarska je, recimo, prošle godine iz zemalja EU uvezla više od 100.000 polovnih automobila, od čega više od trećine dizelaša.

“Treba jasno odrediti što će biti s istrošenim i slabo prilagođenim vozilima”, naglašava evropska poverenica, upozoravajući da je problem evropski i da se ne može ograničiti na nivo pojedinih država.

“Plan nemačke vlade da se izbegnu zabrane vožnje mogao bi još više da pogorša problem”, upozorila je Bjenkovska. Dizelaši su se našli pod lupom nakon što je Folksvagen 2015. godine priznao da je koristio nezakoniti softver kako bi lažirao nivo štetnih izduvnih gasova na regulatornim testovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Svet

EU dala zeleno svetlo Nemačkoj

Evropska unija je dozvolila Nemačkoj da subvencioniše delove teretne železnice sa 1,7 milijardi evra. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Briselu.

16:21

21.5.2024.

1 d

Podeli: