Najnovije vesti
Vesti Beograd
DEFILE U CENTRU "Korakom pobede do slobode" sutra uz program kod Palate Albanija

DEFILE U CENTRU "Korakom pobede do slobode" sutra uz program kod Palate Albanija

Memorijalni defile "Korakom pobede do slobode" biće održan sutra od 13 sati od Igumanove palate do palate Albanija. Defile je deo manifestacije "Dani slobode" kojom se ove godine, osim 74 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, obeležava i 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu.

Proslava oslobodjenja Beograda_201016_RAS foto Predrag Dedijer  0042 Foto: P. Dedijer / RAS Srbija
Proslava oslobodjenja Beograda_201016_RAS foto Predrag Dedijer 0042

Defile će početi kod Igumanove palate (ugao Trga Nikole Pašića i Terazija), gde će prethodno biti održana ceremonija na kojoj će govoriti ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Učesnici defilea prošetaće do Palate Albanija gde će biti održan muzičko-scenski program "Oslobođenje - pobeda kroz muziku i igru".

Dani slobode

Manifestacija "Dani slobode" trajaće do 1. novembra, a počela je večeras izvođenjem predstava "Oslobađanje Beograda u pet slika" u režiji Ljubiše Ristića u staroj fabrici šećera na Čukarici.

U okviru ove manifestacije sutra će, osim defilea, biti položeno i cveće na Groblju oslobodilaca Beograda, na Spomenik sovjetskom vojniku u okviru Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Groblje oslobodilaca Beograda
Foto: Wikipedia
Groblje oslobodilaca Beograda

U ponedeljak, 22. oktobra, u Kosturnici braniocima Beograda na Kalemegdanu biće izvedena scenska rekonstrukcija govora majora Dragutina Gavrilovića, a u subotu, 27. oktobra, kroz Knez Mihailovu ulicu, od Terazija do Kalemegdana, predviđen je defile vojne muzike u saradnji sa paradnim orkestrom Ministarstva odbrane.

U subotu, 27. oktobra i nedelju, 28. oktobra biće organizovane besplatne posete Vojnom muzeju.

U nedelju, 28. oktobra, biće položeni venci na Osmatračnicu srpske vrhovne komande sa Kajmakčalana.

Manifestacija "Dani slobode" biće završena 1. novembra izložbom u Pionirskom parku povodom 100 godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu. Istog dana planirano je polaganje venaca na Kosturnicu braniocima Beograda 1915. godine na Novom groblju, kao i muzičko-dramski spektakl "Beogradske sene" na platou Skupštine grada.