Najnovije vesti
Vesti Svet
Rusi se SVETE Amerikancima i to pomoću ZLATA

Rusi se SVETE Amerikancima i to pomoću ZLATA

Centralna banka Rusije je nastavila da rasprodaje obveznice američkih Federalnih rezervi. Sada se njeno ulaganje u američki nacinalni dug približava nuli.

zlato 2 Foto: Wikipedia
zlato 2

Rusko ulaganje u američke obveznice je od avgusta palo na svega 14 milijardi dolara. Rusija je 2011. godine bila jedan od najvećih ulagača u američki dug sa oko 180 milijardi dolara vrednih investicija, piše RT.

Jedan od razloga za ovo jeste politički i predstavlja svojevrsnu osvetu Rusije zbog američkog uvođenja sankcija.

Foto: Ilustracija / Promo

U aprilu je Rusija čuvala petinu deviznih rezervi u američkim državnim obveznicama, preciznije 96,1 milijardu dolara. Kako su se komplikovali odnosi Vašingtona i Moskve, već u aprilu i maju je Rusija počela da smanjuje plasiranje novca u američke hartije od vrednosti.

Međutim, tu postoji i čisto ekonomski razlog.

Kako je rekao broker Timur Nigmatulin za RIA Novosti, američke Federalne rezrve podižu kamatne stope, pa zato obveznice postaju sve jeftinije.

- Rusija je gotovo ispala sa liste investitora američkog javnog duga, sad je 54. najveći posednik. Dalja prodaja američkih obveznica će verovtano biti kompenzovana kupovinom zlata - rekao je on.

Agencija "Blumberg" navodi da se Rusija oslobađa od američke imovine kako bi se zaštitila od novih sankcija SAD i kupuje zlato "jer je ono stoprocentna garancija od pravnih i političkih rizika".

- Putin je napravio vrlo pametan korak. Rusija se nalazi u stanju finansijskog rata. Ona se oslobađa od američkog dolara i kupuje zlato. To je štiti od zamrzavanja imovine u dolarima i od sankcija - rekao je za „Blumberg“ Džim Rikards, autor biltena „Stratedžik intelidžens“.

- Amerikanci pokušavaju da iskoriste dolar kao oružje i Rusija radi pravu stvar, vršeći diversifikaciju svojih inostranih valutnih rezervi. Zlato je najbolja likvidna investicija, ako ne želite da postanete zavisni od dolara - naveo je Džon Mejer, jedan od partnera londonske konsalting kompanije za investicije „SP Ejndžel“ za "Blumberg".