19. oktobar  2018. 15.48  →  17.58 | Izvor: RTV (Darko Nikolić)

Brnabić: Pandorina kutija otvorena, mi pokušavamo da je zatvorimo

BEOGRAD -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da zamrznuti konflikt po pitanju Kosova i Metohije nije u interesu Srbije jer će nas to uvek vući nazad i sprečavati da napredujemo u svakom pogledu. Ona je odbacila tvrdnje da razmena teritorija između Srbije i Kosova predstavlja otvaranje Pandorine kutije, jer je ona, prema rečima premijerke, otvorena već 10 godina – 2008. kada su prištinske vlasti jednostrano proglasile nezavisnost. Brnabić ne odbacuje nijednu ideju koja bi za cilj imala prihvatljivo rešenje za obe strane, čak i ono koje se odnosi na granice.

video icon

Premijerka Srbije sama na podijumu Beogradskog bezbednosnog foruma. Iako je ranije predviđeno da joj društvo na panelu pravi makedonski kolega Zoran Zaev to se nije dogodilo, jer je zbog obaveza u makedonskom Sobranju Zaev otkazao posetu. Umesto o boljem regionalnom povezivanju, premijerka je govorila o odnosima Beograda i Prištine. Zamrznuti konflikt između dve strane nije u ničijem interesu, kaže Brnabić, a objašnjava i zašto.

"Zamrznuti konflikt je ništa drugo nego konflikt. Kao zemlja koja u 21. veku želi i treba da ima više radnih mesta, bolji standard, jaču vladavinu prava, ne može da ima nikakve konflikte i da se bavi politikom 19. veka, jer će vas investitori zaobilaziti", rekla je Brnabić

Beograd i Priština moraju da tragaju za kompromisnim rešenje, kaže Brnabić, kakvo god ono bilo. Time ne isključuje ni eventualnu korekciju granica, ako će to zadovoljiti obe strane i okrenuti ih ka budućnosti.

"Sumnjičava sam prema pojedinim izjavama, kada neki kažu kako se o granicama ne može pregovarati jer je to otvaranje Pandorine kutije. Pandorina kutija je otvorena 2008. godine kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnost bez ijednog demokratskog principa, a drugi taj potez podrže. Kosovo nije isti slučaj kao što su bivše jugoslovenske republike, jer Kosovo nije bilo republika, već pokrajina. Srbija danas pokušava da zatvori tu kutiju", naglasila je premijerka.

Protivljenje srpske zajednice na Kosovu formiranju Vojske Kosova, Brnabić vidi kao potpuno racionalan stav, jer dosada, ni specijalne policijske jedinice ROSU i kosovske bezbednosne snage se nisu pokazale kao voljne da štite Srbe i druge nealbance. To su kaže Brnabić pokazali više puta u poslednjih 10 meseci – upadom u severnoj Kosovskoj Mitrovici, hapšenjem Marka Đurića i upadom i blokadom Gazivoda.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 8

milan  19. 10. 2018. | 17:02
Pandorina kutija od straneSrbije zatvorena jos da je zatvore Albanci.
Miliša  19. 10. 2018. | 19:04
Jako teška situacija, sa jedne strane imamo Srbiju koja se zaista bori za mir i stabilnost u regionu dok Priština zaista ne pokazuje tendencije da isti održe čak se uporno i trude da isprovociraju ne bi li Srbija brzopleto odreagovati. Zamrzavanje konflikta nije rešenje, moramo naći kompromisno rešenje koje neće biti ni ponižavajuće ni poražavajuće ni za jednu stranu.
Rale  19. 10. 2018. | 23:07
To je otvoreno jos davne 1999. Medjutim, to moze povoljno da se resi da ne bude presedan samo kad bi sile imale vise razumevanja.
Iva  19. 10. 2018. | 23:49
Verujemo da ćete uspeti.
Marija  20. 10. 2018. | 07:52
Na zalost medjunarodno pravo sluzi za zastitu malih, velikima isto i ne treba. Ovakva osionost je neverovatna ali je realnost.Ako se ne stane na put svemu ovome mnoge drzavice ce postati marionete.
Dr Miggyy  20. 10. 2018. | 09:11
Pandorina kotija nije smela da se otvori! Kada se otvori, kojim slučajem, iz nje izađu sva zla sveta, koja će uništiti čovečanstvo koje je do tada živelo u blagostanju. Kada se Pandorina kutija zatvori pre nego što je iz nje izašla nada, te tako će se spasiti svet od najveće nesreće. S obzirom da Brnabićka nije zatvorila Pandorinu kutiju, moguće je da i nada izađe i onda će se sredimo, svoj na svome. Ohrabrenje je što koliko tu da ima istine to je ipak mitologija.
mima  20. 10. 2018. | 14:55
Celoj Srbiji i regionu zamrznuti konflikt između dve strane ne odgovara i nije u ničijem interesu.
Joka  20. 10. 2018. | 15:44
Na zalost nemoze se zatvoriti. Pitanje Kosova se mora resiti.