Najnovije vesti
Vesti Politika
Austrijski vicekancelar: Tek kada se reši pitanje Kosova, možemo pričati o Kosovu u Interpolu i vojsci

Austrijski vicekancelar: Tek kada se reši pitanje Kosova, možemo pričati o Kosovu u Interpolu i vojsci

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe izjasnio se danas, nakon razgovora sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom inostranih poslova Ivicom Dačićem u Beču, protiv članstva Kosova u Interpolu, kao i protiv formiranja vojske Kosova.

Hajnc Kristijan Štrahe, Ivica Dačić Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo
Hajnc Kristijan Štrahe, Ivica Dačić

Štrahe je kazao da se na pitanja o članstvu Kosova u Interpolu i formiranja vojske ne može dati pozitivan odgovor dok se pitanje Kosova ne reši na nivou UN. Prema njegovim rečima na Balkanu postoje otvorena pitanja koja treba da se reše i ne smeju se uneti u EU.

U tome odgovornost imaju Srbija i Kosovo, koje treba da doprinesu mirnom rešavanju otvorenih pitanja, kaže on, i podseća da su vođeni razgovori i da je čak razmotreno kao moguće rešenje razmena teritorija sa ciljem uspostavljanaj održivog mira.

- „To je sada, čini se, na ledu, ali pokazuje da postoje prave inicijative koje mogu voditi ka dogovoru, ako su obe strane dobre volje i pre svega međunarodna zajednica rezultate dogovora ispoštuje i prihvati - podvukao je Štrahe.

Miran razvoj je moguć samo uz dogovor

On je istakao da treba da bude cilj da dve strane postignu dogovor, jer je samo tako moguć mirni razvoj. Kazao je i da otvorena pitanja oko granica treba mirno rešavati, uz dogovor, i za to postoji puna podrška Austrije, naglasio je Štrahe.

- U rešavanju otvorenih pitanja treba uzeti u obzir i srpske interese, koji nailaze na sluh u Austriji. Mora se razumeti da je Kosovo od bitnog interesa za Srbiju i da se po tom pitanju treba obazrivo odnostiti. Bitno je da se u pozitivnom dugu dođe do održivog rešenja, koje bi obe strane prihvatile, jer bi tada budućnost Balkana mogla pozitivno da se razvija u pravcu Evrope - kazao je austrijski vicekancelar.

Štrahe je rekao da već duže neguje prijateljski kontakt sa srpskim političarima, i da se to sada "diže i proširuje na nivo dve vlade".

Hajnc Kristijan Štrahe
Foto: EPA / RAS Srbija
Hajnc Kristijan Štrahe

- „Srbija je bez sumnje jedna od najvažnijih zemalja na Balkanu i garant za mir i stabilnost u regionu. Odnosi Srbije i Austrije su već sada dobri, ali treba da budu produbljeni. Iduće godine slavimo 150 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Mislim da je Srbija na pozitivnom putu u pravcu EU, a Austrija će je u tome podržati - ukazao je on.

Štrahe je rekao da Austrija želi da podstakne i podrži blagostanje, mir i stabilnost na Balkanu, a pristupni proces su najbolje sredstvo za to.

- Evrospka perspektiva Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana, u sopstvenom interesu su Austrije, koja je Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiji sa oko 400 preduzeća, koja zapošljavaju oko 18.000 ljudi - istakao je on.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da je Srbija je zainteresovana za rešavanje svih otvorenih regionalnih pitanja i da se zalaže za regionalnu stabilnost, mir i međusobno pomrenje, dodavši da Beograd nikada neće podleći bilo kojim pritiscima koji će rešiti pitanje statusa Kosova na osnovu jednostranih akata koji su doneseni u Prištini u prethodnom periodu.

Spremni na dogovor

Dačić je rekao da Srbija i Austrija praktično nemaju spornih pitanja, osim različitog tumačenja i pogleda na pitanje Kosova. Rešavanje otvorenih pitanja, istakao je, može da bude samo ukoliko se uvaže interesi svih.

- U tom smislu smo spremni na dogovore i dijalog sa Prištinom. Naravno, mi očekujemo da EU koja moderira taj dijalog i u kom učestvuju predsednici Vučić i Tači, da EU izvrši dodatni pritisak kako bi se implementiralo ono što je dogovoreno i potpisano još pre pet godina - rekao je Dačić.

Podsetio je da je nedavno bilo 2.000 dana otkad je potpisan Briselski sporazum, a nije formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), što je za Srbiju veoma važno, jer je to bio uslov zbog kojeg smo potpisali Briselski sporazum.

Dačić kaže da Srbija "moli sve naše prijatelje da daju šansu dijalogu i pronalaženju mirnog kompromisnog rešenja".

- Zato je za nas značajno, imajući u vidu da Priština i dalje donosi određene jednostrane akte, kao što je juče bila odluka da se krene u transformaciju, odnosno, formiranje vojske Kosova, što je apsolutno suprotno svim rezolucijama međunarodnih organizacija i institucija, kao što su Rezolucija 1244 - rekao je Dačić.

Ivica Dačić
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo
Ivica Dačić

Srbiji je, kazao je, bitna tu i pozicija Austrije i mi veoma pozitivno ocenjujemo ovaj stav koji je izneo vicekancelar Štrahe vezano za stav Austrije za formiranje Vojske Kosova.

- Takodje, kada je reč o međunarodnim organizacijama, mi smatramo da pre postizanja dogovora ta pitanja ne treba da budu uopšte na dnevnom redu. Zato je i važna pozicija Austrije kada je reč o Interpolu, Unesku i drugim međunarodnim organizacijama gde Kosovo pokušava da pitanje tog članstva iskoristi za promociju svoje državnosti, a ne kao što neko kaže za policijsku saradnju kada je Interpol u pitanju - reka je Dačić, koji je ocenio bilateralne odnose Srbije i Austrije veoma dobrim.

Kazao je i da želim da se zahvali Austriji na podršci koju pruža Srbiji kada je reč o evropskim integracijama, i da se nada širenju saradnje u najrazličitijim oblastima.