SAD JE JASNO DA HOĆE RAT! Tači i Haradinaj napravili vojsku, ovo više nije provokacija, ovo je opasno!
Foto: REUTERS/Denis Balibouse, REUTERS/Hazir reka, EPA/VALDRIN XHEMAJ

Pretnja

SAD JE JASNO DA HOĆE RAT! Tači i Haradinaj napravili vojsku, ovo više nije provokacija, ovo je opasno!

Politika -

Predstavnici Srpske liste žestoko izvređani dok su napuštali sednicu kosovskog parlamenta na kojoj je naprasno usvojen zakon o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku

Albanci redovno zveckaju oružjem, ali zvanična potvrda da se ozbiljno spremaju za novi rat stigla je juče iz kosovskog parlamenta, koji je usvojio predlog zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku.

I sve to je urađeno uz niz žestokih psovki i uvreda na račun predstavnika Srpske liste, koje su albanski poslanici nazivali „srpskim svinjama“ dok su napuštali skupštinsku salu.

- Marš odavde, nije vam ovde mesto, gubite se... - dobacivali su razulareno Srbima.

foto: Beta/Visar Kryeziu

Nezadovoljni

Oni su odlučili da izađu, nezadovoljni što je parlament naprasno započeo raspravu o tri zakona koje je predložila vlada Ramuša Haradinaja, bivšeg vođe terorističkog OVK. Njemu se na taj način ostvaruje dugogodišnji san o formiranju armije Kosova. Kao i Hašimu Tačiju, kosovskom predsedniku.

- Kako smo ponosni danas na naše ćerke i sinove u uniformi. Oni i sve buduće generacije vojnika će odsad braniti našu republiku u našim oružanim snagama. Multietnički i sa usađenim vrednostima naše atlantske porodice - napisao je juče na Tviteru Tači.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Kurir da je sada jasno da se Haradinaj, Tači i ostala ekipa iz Prištine spremaju za nove sukobe.

- To što su danas uradili je suprotno Rezoluciji 1244, ali sve je ovde moguće ako ih tolerišu njihovi sponzori. Očigledno se spremaju za rat - upozorio je Dačić.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić upozorava da odluka pokrajinskog parlamenta u Prištini, o usvajanju seta zakona o transformaciji tzv. KBS, odnosno uvod u stvaranje tzv. vojske lažne države Kosovo, može da ima nesagledive posledice po bezbednost u regionu:

- Beograd zahteva i očekuje oštru reakciju međunarodne zajednice, koja ima ovlašćenja i moralno je i politički odgovorna da spreči dalju eskalaciju i militarizaciju regiona. Srbija će štititi svoje interese na celoj svojoj teritoriji i štitiće prava i bezbednost svih svojih građana, bez obzira na sve pokušaje da se dođe do eskalacije i destabilizacije.

foto: Marina Lopičić

Vežba Kfora i KBS

Šef poslaničkog kluba Srpske liste Igor Simić rekao je da je taj predlog zakona protivan svim pravnim aktima, i ne samo Rezoluciji 1244 SB UN već i samom ustavu koji je na snazi.

- Najava ulaganja više do 150 miliona evra u nekakve vojne formacije nije u interesu ni Albanaca. Neki eksperti kažu da je tim novcem moguće otvoriti 5.000-7.000 radnih mesta, a troši se na simboliku. Možda bi međunarodni predstavnici bolje čuli naš apel ako bismo ovde koristili suzavac, ali mi to nećemo raditi iz poštovanja prema našim građanima koje predstavljamo.

Inače, baš na dan kad je otvorena rasprava u parlamentu zakazana je i zajednička vežba Kfora i KBS.

SET OD TRI ZAKONA

- kosovska skupština brzinski usvojila drugi od ukupno tri zakona o pretvaranju KBS u vojsku

- taj zakon definiše nadležnosti, organizaciju i funkcionisanje KBS kao „multietničke, profesionalne, naoružane i ovlašćene sile da služi u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom u odbrani teritorijalnog integriteta, građana, imovine i interesa republike Kosovo i koja podleže demokratskoj građanskoj kontroli“

- prethodno usvojen i zakon o transformaciji ministarstva KBS u ministarstvo odbrane

Goran Rakić

RAZOČARAN ŠTO SU MEĐUNARODNI PREDSTAVNICI U SALI ĆUTALI

Predsednik Srpske liste Goran Rakić podržao je srpske poslanike koji su „zbog svog političkog stava bili izloženi uvredama i dobacivanjima poslanika albanskih partija u skupštini u Prištini“.

- Sramno ponašanje, nažalost, nije bilo dovoljan razlog da predsedavajući prekine sednicu ili bar uputi izvinjenje zbog ovih uvreda i kršenja poslovnika, što najbolje odslikava odnos većine prema Srbima na KiM - kazao je on za Kurir i naglasio da su Srbi posebno razočarani ćutanjem međunarodnih predstavnika koji su bili u sali.

Kurir.rs/B. Bojić - I. Kljajić Foto: REUTERS/Denis Balibouse REUTERS/Hazir reka EPA/VALDRIN XHEMAJ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track