Spens kao "Uljanik"

Pokušaj da se novosadsko sportsko zdanje dovede do pozitivnog poslovanja uz pomoć privatnog partnera i sasvim drugačije delatnosti na obližnjem prostoru liči planu kojim se u Hrvatskoj nadaju izvući iz bule pulsko brodogradilište.
Spens kao "Uljanik"
Foto: 021.rs

Piše: Živan Lazić

Novi Sad je, podsetimo se, raspisao neobavezujući konkurs kojim pokušava dalju budućnost Sportskog poslovnog centra " Vojvodina", poznatijeg po nadimku Spens, urediti novcem i biznis idejama privatnog sektora.

Traži se da investitor racionalizuje sve tehničke sisteme, preuredi dvorane, hodnike i trgovačke prostore prema sopstvenim poslovnim idejama, naravno, uz očuvanje široke lepeze sportskih aktivnosti. Zauzvrat, ulagač bi stekao pravo da na gradskom zemljištu u neposrednoj blizini izgradi šesnaestospratni hotel.

Hotel kao mamac

Sudeći po raspisu, grad je ostao otvoren za sve mogućnosti upravljanja zdanjem nakon, i ako, do velikog ulaganja dođe. Dolazi u obzir da bude gradsko, investitorovo, zajedničko, angažovanjem profesionalnog menadžmenta...

U osnovi je ideja da se bitno popravi poslovanje sportskog zdanja, ali i da, eventualno, deo nedostajućih prihoda do "pozitivne nule" ubuduće u Spens pristiže iz obližnjeg hotela. Naravno, ako finansijer tako bude sagledao budućnost zdanja.

U planu nije teško prepoznati davnašnju ideju da se ceo kompleks zaokruži sportskim hotelom u kome bi najčešći gosti bili takmičari u obližnjim dvoranama. Takođe, nije teško videti da grad i cilja mogućeg partnera.

Svako ko prati privredna zbivanja primetio je da vodeći ovdašnji biznismen agrarne delatnosti duže vreme poslovanje pomera ka bankarstvu i hotelijerstvu. Istovremeno, objavljivanjem oglasa i u specijalizovanim međunarodnim časopisima pozivaju se i potencijalni strani investitori.

Spomenici bivšeg sistema

Nisu novosadski oci jedini koji pokušavaju da na ovakav način dovedu u red megaobjekte iz proteklih vremena, svojevrsnih spomenika bivšeg sistema.

Slično u Puli pokušavaju da revitalizuju "Uljanik", nekada brodogradilište evropske reputacije, sada u dubokoj krizi, koje godinama na površini održava hrvatska vlada povremenim uplatama iz budžeta. Što legalnim, što zaobilaznim.

I u Hrvatskoj je ideja da se "Uljanik" oporavi novcem i poslovnim idejama privatnika. Partner je pronađen u biznismenu Danku Končaru, elektroinženjeru koji se u pravom trenutku našao na pravom mestu i u vreme anarhije Borisa Jeljcina po niskim cenama uložio u ruske rudnika bakra, gvožđa, titanijuma, vanadijuma...

Preprodajom akcija je golemo zaradio. U međuvremenu je nekadašnji menadžer u karlovačkoj "Jugoturbini" još zaradio i novac uložio u južnoafričke rudnike. Danas važi kao svetski igrač u proizvodnji i trgovini metalima.

Iz sopstvenog rudnika sa osam specijalizovanih prekookenaskih teretnjaka iz Južne Afrike hrom transportuje do Kine. Samo jedan brod je u njegovom vlasništvu, sedam iznajmljuje. U tom smislu je idealan partner "Uljaniku", sa perspektivom da za sebe naručuje najmanje dva teretnjaka godišnje.

Putnički brodovi i prihod od hotela

Upravo je Končar dublje od zaposlenih, dosadašnjih menadžerskih timova i države sagledao probleme brodogradilišta. Neophodno je da se prebaci na proizvodnju složenijih, ali i profitnijih putničkih brodova, ponajviše takozvanih kruzera.

Uporedo bi se mogao više angažovati na danas sporednim programima, poput izgradnje konstrukcija za nadkrivanje sportskih terena. Ali, za proizvodnju u maloj državi, zavisnu od često promenljive i na političke poteze jako osetljive potražnje sa inotržišta, to ne bi bilo i dovoljno za stabilno poslovanje. Prihod bi morao dolaziti i sa strane, iz druge delatnosti.

Izmeštanje sa istorijske lokacije

Tako se došlo do ideje da se brodogradilište izmesti sa dela tradicionalne lokacije, upravo one na dvestotine metara od centra Pule i glavne rive. Tu bi se izgradili hotelski objekti, naravno novcem privatnog investitora, a deo profita bi se slivao u kasu brodograditelja.

"Uljanik", inače, ima dovoljno udaljenijeg prostora za sebe.

Plan ima još detalja, trenutno je u Briselu, gde Evropska komisija vaga hoće li odobriti restrukturiranje, a sve zavisi od procene da li bi preoblikovanje bilo u skladu sa evrounijskom legislativom. Zapravo, država deo sopstvenih vrednih lokacija koristi za pomoć brodogradilištu, a na obavezi je i da pomera granice pojasa označenog kao "pomorsko dobro", kako bi se na do sada brograditeljskim destinacijama ubuduće mogli graditi hoteli i plaže.

Bolji sportisti, uspešniji klubovi

Čini se da bi onima koji za ubuduće osmišljavaju profitabilniju poziciju i poslovanje Spensa upravo zapažanja Končara mogla biti korisna. Nije dovoljno samo da novac pristiže sa strane, neophodno je i bitno dopuniti, korigovati poslovanje samog SPC "Vojvodina".

A to u slučaju sportskog hrama znači imati u dvoranama bolje sportiste i uspešnije klubove, ali i bolje menadžere za nove zabavne programe. Uporedo sa radom na racionalizaciji troškova modernizacijom tehničkih rešenja svih sistema, potrebno je jačati sportske timove i asove koji bi nadmetanjima i sportskim dometima privlačili publiku.

Bez stalnih međunarodnih nadmetanja visokog ranga, ceo projekat ne samo što bi ostao u velikim gubicima, već bi i izgubio svaki smisao. Za lokalne klubove i osrednje sportiste nisu potrebna zdanja, zanimanje za njihove rezultate ne premašuje granice grada, a stotinak gledalaca može da stane u veću školsku dvoranu.

Što teže prepoznati novo zdanje

I kao što se revitalizacija pulskog brodogradilišta zasniva na promeni lokacije, istorijskog jezgra firme, isto tako i neophodna transformacija SPENS-a mora biti temeljita u svim segmentima, od organizacije preduzeća do arhitektonskog preoblikovanja kompleksa u mnogo funkcionalniji i sa brojnim mogućnostima za fleksibilna prilagođavanja sve raznovrsnijim sadržajima.

Jedino tako ogromno zdanje bi se možda moglo privesti prihvatljivom poslovanju, a izgledi na uspeh biće tim veći što Novosađani budu teže mogli prepoznati rekonstruisan sportski centar.

  • pawlle

    10.12.2018 12:57
    dakle ,ovi monstrumi vladajuci samo ruse,radijacija vam nije ravna
  • odavno

    20.10.2018 22:42
    odavno je krov mogao biti pod solarnim panelima
    toplotna lumpa / izmenjivac toplote izmedju bazena i klizalista
    a oni ovako:
    sredjuje se pod dok krov pokisnjava i rasteruju se zakupci
    svi moraju do 20h da zatvore a prekoputa sve radi do 22h
  • IvicabezMarice

    19.10.2018 16:02
    Postoji jednostavno resenje, SMANJITE BROJ VISOKO KVALIFIKOVANIH PARTIJSKIH ZAPOSLENIKA.Ubili ste sva jkp sa time i zaposljavanjem takvog kadra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.