Svetski parlamentarci sledeće godine u Srbiji 1Foto: Narodna skupština Srbije

Srbija će 2019. godine biti domaćin zasedanja Interparlamentarne skupštine, najveće parlamentarne organizacije u svetu, saopšteno je danas u Narodnoj skupštini u Beogradu.

Glavni savet Interparlamentarne unije aklamacijom je potvrdio kandidaturu Srbije za domaćina 141. zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije u oktobru sledeće godine u Beogradu, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Zasedanje u Beogradu biće održano na 130. godišnjicu ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije, čija je Srbija član skoro od samog osnivanja 1889. godine. Očekuje se da će zasedanje u Beogradu okupiti više od 150 parlamentarnih delegacija iz čitavog sveta, među kojima i više od 100 predsednika i potpredsednika parlamenata s ukupno oko 1.500 članova delegacija. Beograd će tako, posle 55 godina, ponovo biti domaćin godišnjeg zasedanja ove međunarodne parlamentarne organizacije, budući da je 52. Skupština IPU bila održana u Beogradu 1963. godine.

Glavni savet je potvrdio članstvo predsednice Narodne skupštine Maje Gojković u sastavu Pripremnog odbora Samita predsednika parlamenata koji će se održati 2020. godine. Reč je o telu u kojem učestvuju predsednici parlamenata iz 20 država i gde se raspravlja o najvažnijim pitanjima u vezi sa Samitom, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari