Svakog dana po jedna prijava za rad na crno

17:10:00 18.10.2018, Komentara: 1

Novi Sad - Oko 250 radnika i anonimnih građana prijavilo je novosadskoj inspekciji rada da rade na crno ili imaju saznanja da određeni poslodavac ne prijavljuje svoje zaposlene. Ova cifra odnosi se na period od godinu dana, što znači da skoro svakog dana stigne nova prijava rada na crno na teritoriji koju pokriva inspekcija rada u Novom Sadu, a to je Južnobački okrug.

Svakog dana po jedna prijava za rad na crno


Kako za 021 navode u Ministarstvu za rad, u proteklih godinu dana novosadski inspektori rada su na faktičkom radu (dakle, bez odgovarajućeg ugovora o radnom angažovanju ili prijave na obavezno socijalno osiguranje) zatekli ukupno 1.427 radnika. Kao i proteklih godina, jedna poseta inspekcije dovoljna je da poslodavac počne da prijavljuje radnike, te je od navedenog broja ukupno 1.391 radnik dobio ugovor i počeo da dobija uplate doprinosa.

- Ukoliko se kod poslodavca zatekne lice koje radi bez zaključenog ugovora o radu ili drugog ugovora u skladu sa Zakonom o radu, inspektor rada inicira pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika, pred prekršajnim sudom, a poslodavcu nalaže da otkloni utvrđeno kršenje propisa. Zaprećena kazna za poslodavca koji sa angažovanim licem nije zaključio ugovor o radu ili drugi ugovor u skladu sa Zakonom o radu je od 800.000 do 2.000.000 dinara za pravno lice i 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice, odnosno 300.000 do 500.000 dinara za preduzetnika - navode u Ministarstvu.

Nakon posete inspekcije, svega oko tri odsto poslodavaca ne potpiše ugovor s radnicima. Osim onih poslodavaca koji ne žele da prijave radnike i radije bi da se protiv njih podnese prekršajna prijava, postoje i poslodavci koji, kažu u inspekciji, ne mogu da izvrše meru inspektora.

- Na primer, zatečeno radno angažovano lice ne može da se prijavi na obavezno socijalno osiguranje zbog toga što je kod drugog poslodavca već u radnom odnosu, radnik ne može da stupi u radni odnos kod poslodavca jer nema potrebnu dokumentaciju i slično. Takođe, ponekad, razlog za nepostupanje poslodavca po nalogu inspektora rada je i taj što zaposleni iz ličnih razloga ne želi da nastavi da radi, jer ima smetnje za dalji rad – dodaju.

Osim kršenja Zakona o radu, poslodavci u, na primer, građevinarstvu, pribegavaju i kršenju Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, što mahom ima kobne posledice kad dođe do smrtnih slučajeva na radnom mestu. U najvećem broju slučajeva ispostavi se da je poginuli radnik na građevini radio na crno, u nebezbednim uslovima.

Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Kurblica

, *.dynamic.sbb.rs

Ko prijavi inspekciji da radi na crno, moze odmah da se oprosti od nastavka rada u toj firmi... Iliti VASIM LEPIM RECIMA receno "Takođe, ponekad, razlog za nepostupanje poslodavca po nalogu inspektora rada je i taj što zaposleni iz ličnih razloga ne želi da nastavi da radi, jer ima smetnje za dalji rad"... Znam bar 5oro koji rade 10 i vise godina na crno, sekretarica potpisuje njihove ugovore u njihovo ime i direktora bas boli uvo... Nit su radnici osigurani, nit dobijaju plate... Sve to treba tuziti i cao, kakva prijava, odmah kod advokata... I ako ti nakon toga da otkaz, opet postupak da se pokrene...


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 45%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 3 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?