Najnovije vesti
Vesti Društvo
Sećate se slučaja medicinske sestre koja je otpuštena jer jer NEPROPISNO ISKLJUČILA TV? Priča je dobila epilog

Sećate se slučaja medicinske sestre koja je otpuštena jer jer NEPROPISNO ISKLJUČILA TV? Priča je dobila epilog

Medicinska sestra, Biljana Cupać letos je dobila otkaz jer je "nepropisno" isključila televizor na svom radnom mestu, u Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju u Beogradu, a sada je inspekcija rada ustanovila da je rešenje o prestanku Biljaninog radnog odnosa nezakonito.

Saobraćajna nesreća na Ibarskoj magistrali, “Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju prof dr Cvetko Brajović” u Lipovici Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Saobraćajna nesreća na Ibarskoj magistrali, “Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju prof dr Cvetko Brajović” u Lipovici

Nakon pokrenutog radnog spora i tužbe, Biljana je dobila rešenje o vraćanju na posao, piše "Kurir".

- Inspekcija rada je izašla na teren u zakonskom roku i ustanovila da je bilo proceduralnih propusta i da je moj raskid ugovora o radu nezakonit. Rešenje mi je uručeno 10. oktobra, a već 11. sam bila na svom radnom mestu - rekla je Biljana.

Nije se mnogo toga promenilo, kaže ona, uslovi na radnom mestu u stacionaru u Lipovičkoj šumi i dalje su loši. Upravo zbog skretanja pažnje na lošu organizaciju rada, ona je pretrpela progon.

Stacionar u šumi

- I dalje sam sama u noćnoj smeni, noću nema lekara, nema obezbeđenja, a stacionar se nalazi u šumi - kaže Cupaćeva.

Podsetimo, Biljana je 1. juna ove godine ugasila televizor tako što je utičnicu izvadila direktno iz struje, a ne daljinskim upravljačem, što piše u njenom rešenju o prekidu radnog odnosa. Prethodno je jedan pacijent uznemiravao osoblje i druge korisnike stacionara, ponašao se agresivno, psovao je i nije dozvoljavao da se ugase svetlo i televizor, iako kućni red nalaže da se to uradi u 22 časa.

"Biljana će dobiti spor na sudu"

Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije, rekao je da je pravda spora, ali dostižna.

- Naš sindikat pozdravlja rešenje Inspektorata za rad jer je na posao vraćena osoba koja nije ni trebalo da dobije otkaz i gde nije postojao nijedan razlog za raskid ugovora o radu. Sasvim je jasno da je koleginica Biljana Cupać žrtva uslova rada u Zavodu za govornu patologiju jer je uvek bila spremna da iznese svoj sindikalni stav. Zato je pretrpela progon - kazao je Mrkić, te dodao da je siguran da će Biljana spor dobiti i na sudu.