');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

U SLOBODNO VREME ČISTE GRAD Dragana i Bojan počeli su akcije "na svoju ruku", a sada im pomoć stiže SA SVIH STRANA

Dragana Katić, japanolog zaposlena u IT kompaniji i programer Boris Nikolić, svake nedelje organizuju akcije u okviru kojih zajedno sa još nekoliko desetina volontera čiste divlje deponije po gradu. Njih dvoje osnivači su beogradskog ogranka organizacije "Treš hirou".

Zvezdarska suma Foto: Privatna arhiva
Zvezdarska suma

Organizacija "Treš hirou" (Trash Hero) okuplja volontere posvećene proširivanju ekološke svesti građana, odnosno o štetnosti koju smeće može imati po planetu, ali i konkretnim akcijama u kojima dobrovoljno čiste otpad u svojim sredinama. Beogradski ogranak sprovodi akcije skoro svake nedelje, nastojeći da očisti divlje deponije po gradu.

"Uz osmehe i druženje, u opuštenoj atmosferi i kroz laganu rekreaciju, sakupili smo više od pet tona otpada u Beogradu za samo šest meseci", pričaju Dragana Katić, japanolog i joga instruktorka zaposlena u jednoj IT kompaniji i programer Boris Nikolić.

- Ideja o organizaciji "Trash Hero Beograd" je naša, nas dvoje smo začetnici ideje, a kasnije i organizacije. Prvo sam se zanimala za podizanje svesti o reciklaži, a onda kada sam saznavala više o tome, shvatila sam da je reciklaža poslednji korak, te da pre nje postoji par koraka koji se tiču sprečavanja nastajanja tolikih količina otpada. Prva ideja nam je bila da osmislimo edukacije koje bismo pokušali da implementiramo u školama, ali daljim istraživanjem smo saznali da toga ima mnogo, ali da te edukacije negde obuhvate u proseku pet škola i da se trajniji efekat ne postigne. Potom smo istraživali sledeće opcije i saznali za matičnu organizaciju "Trash Hero" i povezali smo se sa njima - priča Dragana Katić.

Osmesi, druženje i dobrobit za sugrađane: Sa jedne od akcija
Foto: Privatna arhiva
Osmesi, druženje i dobrobit za sugrađane: Sa jedne od akcija

Dragana i Boris pričaju da je svetska "Trash Hero" organizacija nastala u Tajlandu, a osnivači su Čeh Jan Bareš i Švajcarac Roman Peter, inače instruktori ronjenja po zanimanju, a vest o toj organizaciji došla je do njih preko jedne devojke iz Srbije koja radi sa njima.

Tražili pomoć "Čistoće", "Zelenila"...

- Jan i Roman su nas instruirali, objasnili šta treba da radi "Trash Hero", govorili su nam o pravilima, statutu, ali i samoj realizaciji. Jan mi je dao konkretne savete: obrati se lokalnoj samoupravi, obrati se "Gradskoj čistoći", "Zelenilu", jer bez njih i ne može da se počne. Tako smo i krenuli, međutim, od januara do marta nijedna od institucija kojima smo se obraćali nije dala nikakav odgovor - kaže Dragana.
Zato su, kaže, počeli da rade "na svoju ruku".

- Napravili smo Fejsbuk invent, pozvali ljude i sproveli prvu akciju, sa sredstvima koja smo jedva prikupili. U prvoj akciji čišćenja bilo nas je petoro: nas dvoje, dvoje naših prijatelja i devojka koja je videla ivent na Fejsbuku. Iz Zvezdarske šume, kod okretnice autobuske linije 65, tada smo izneli 250 kilograma smeća. Nakon nekoliko akcija, počeli su svi da se javljaju i dobijali smo podršku sa svih strana - pričaju Boris i Dragana.

Posle akcije u Zvezdarskoj šumi
Foto: Privatna arhiva
Posle akcije u Zvezdarskoj šumi

Dragana i Boris kažu da su trenutno samo njih dvoje "stalni članovi", s tim da nameravaju da i formalno prošire organizaciju da bi mogli u istom danu da sprovedu akcije čišćenja na više lokacija u Beogradu, što je za sada nemoguće. Sa druge strane, pri svakoj akciji javlja im se ustaljen broj volontera, kažu, a za Svetski dan čišćenja, 15. septembra, došlo je njih 70.

- Dolaze nam i stranci, imamo Indijca, dečka iz Venecuele, Amerikanca i oni su često na našim akcijama. Imamo i starije volontere, roditelje sa decom, redovno nam i jedan gospodin u invalidskim kolicima prisustvom pruža podršku. Dolaze  pozitivni ljudi, osvešćeni o problemu sa kojim se ovde borimo, jako je lepo videti kako se brzo entuzijazam i dobra energija prošire grupom, kada krenemo sa radom - kaže Dragana i dodaje da i jedan bar posle svake akcije čišćenja u Zvezdarskoj šumi časte sve volontere pićem.

Priključili se i stranci
Foto: Privatna arhiva
Priključili se i stranci

Bezbednost volontera im je, ističu, uvek na prvom mestu, a akcija traje najviše dva sata, nakon čega sledi druženje i odmor.

Iz Zvezdarske šume do sada su, pričaju Dragana i Boris, u pet akcija sakupili dve tone otpada, a očistili su i obalu Ripanjskog i jezera Trešnja.

- Na Adi smo za sat vremena sa 400 metara očistili 25 kilograma pikavaca - dodaje Dragana.

Pre nego o zabrani plastičnih kesa, "treš heroji" razmišljaju o tome da je potrebno decu od malih nogu obrazovati i vaspitavati u duhu zaštite životne sredine.

- I sistem kažnjavanja i nagrađivanja umnogome bi olakšao stvar. Kada bi postojale neke povlastice za propisno odlaganje i reciklažu i kazne za bacanje smeća po ulici, verovatno bi situacija bila drugačija - smatra Boris, dodajući da se u Srbiji reciklira tek 10 odsto otpada.

"Treš heroji" najavljuju i akciju za oktobar u okviru koje nameravaju da završe uređenje Zvezdarske šume i pozvali su sugrađane da im se priključe, upućujući ih na svoju Fejsbuk stranicu "Trash Hero Beograd".

Donacije u opremi

Dragana i Boris izričiti su u tome da organizacija ne prima novčane donacije, ali navode da svako može da pomogne doniranjem sredstava za čišćenje (rukavice, lopate, džakovi...), jer im "to uvek nedostaje".

- Od organizacije nemamo druge koristi osim lične satisfakcije što činimo nešto dobro za nas i za planetu - napominju "treš heroji" Dragana Katić i Boris Nikolić.

Video: U ovoj beogradskoj ulici letos je bačeno 1.000 kubika smeća