Dokumenti potvrdili planove za prebacivanje Asanža u Rusiju

Dokumenta ekvadorske vlade otkrila su neobičan pokušaj da se osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izvuče iz ambasade te zemlje u Londonu i pošalje u Moskvu kao politički savetnik u tamošnjoj misiji.
Plan je propao kada su britanske vlasti stavile veto na njegov diplomatski status i onemogućile mu da kao diplomata izadje iz ambasade Ekvadora gde je dobio azil, preneo je AP.
 
Dokumenta je kasno sinoć objavila ekvadorska opoziciona poslanica Paola Vinitimilja koja je protiv odluke vlade o dodeljivanju državljanstva Asanžu. Dokumenta su uglavnom potvrdila nedavno pisanje Gardijana da je Ekvador pokušao takav manevar krajem prošle godine.
 
Ruske diplomate su navode Garadjana odbacile kao "lažne vesti", ali dokumenta pokazuju da je Asanž nakratko imenovan kao politički savetnik u ekvadorskoj ambasadi u Moskvi sa mesečnom platom od 2.000 dolara. Ekvador je tražio da Asanž dobije diplomatske isprave, ali je plan propao zbog veta Velike Britanije.
 
U pismu datiranom 21. decembra 2017. iz britanskog Forin ofisa se navodi da zvaničnici Velike Britanije "ne smatraju da je gospodin Džulijan Asanž prihvatljiv član misije".
 
Asanžov odnos sa ruskim vlastima je pod lupom od američkih izbora 2016. kada su navodno ruski špijuni dali Vikiliksu procurele imejlove predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton kako bi se pomoglo njenom rivalu Donaldu Trampu. Asanž je negirao da je mejlove dobio od ruske vlade ili da je pomogao Trampu, mada sve više dokaza sugeriše da je dobio materijal direktno od ruske vojne obaveštajne agencija i da je koordinisao medijsku strategiju s Trampovim sinom, naveo je AP.
 
Osnivač Vikiliksa se 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora da bi izbegao izručenje Švedskoj, gde je optužen za silovanje, iz straha da bi mogao biti isporučen SAD koje ga traže zbog objavljivanja hiljada poverljivih dokumenata američke diplomatije.
  • Zivan

    18.10.2018 09:02
    Svuda prođi, kući dođi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet