Brnabić: Austrija je važan partner Srbiji; Van der Belen: Želimo da vas vidimo u zajednici evropskih zemalja

Tanjug

17. 10. 2018. u 18:22

Brnabić je čestitala predsedniku Van der Belenu Nacionalni dan Austrije i istakla da je njegova poseta još jedna potvrda prijateljskih odnosa dve zemlje

Брнабић: Аустрија је важан партнер Србији; Ван дер Белен: Желимо да вас видимо у заједници европских земаља

Predsednica Vlade Ane Brnabić i predsednik Austrije Aleksander Van der Belen Foto Tanjug

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, zajedno sa predsednikom Austrije Aleksandrom Van der Belenom, prisustvovala je prijemu povodom Nacionalnog dana Republike Austrije, koji je organizovan u Skupštini Grada Beograda.


Brnabić je čestitala predsedniku Van der Belenu Nacionalni dan Austrije i istakla da je njegova poseta još jedna potvrda prijateljskih odnosa dve zemlje.

Van der Belen je rekao da je njegova poseta Srbiji, još jedna potvrda značaja prijateljstva austrijskog i srpskog naroda i naših dobrih bilateralnih odnosa i dodao da Austrija podržava Srbiju u procesu EU integracija.

Predsednica Vlade je naglasila da je jačanje bilateralnih odnosa sa Austrijom jedan od naših prioriteta i da će tome doprineti i najavljene posete kancelara Sebastijana Kurca i predsednika Nacionalnog veća Volfgang Sobotka Srbiji, do kraja ove godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

"Podrška Austrije u procesu evropskih integracija je veoma važna za Srbiju. Austrija predsedava Savetom EU i hvala vam što ste temu proširenja zadržali na evropskoj agendi“, rekla je Brnabić u obraćanju zvanicama, naglasivši da Srbija ostaje istrajna u reformama čiji je cilj bolji životni standard svih građana.

Premijerka je podsetila i da je Austrija jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i jedan od najvećih stranih investitora, čije su kompanije uložile više od tri milijarde evra i zapošljavaju oko 20.000 radnika, zbog čega je ključno da se jačanje ekonomske saradnje nastavi.

Predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen istakao je u obraćanju da se Srbija i Austrija smatraju susedima, iako ne dele istu granicu i da su naši odnosi zasnovani na bliskim ličnim, ekonomskim, kulturnim i istorijskim vezama.

Ocenio je i da se jačina ekonomske saradnje Srbije i Austrije ogleda u prisustvu brojnih privrednika na svečanosti u Beogradu.

Na prijemu je ukazano i da dve države snažno povezuje i srpska dijaspora u Austriji, koja je druga po veličini u toj zemlji i dobro je integrisana.


VAN DER BELEN: ŽELIMO DA VIDIMO SRBIJU U ZAJEDNICI EVROPSKIH ZEMALjA


Predsednica Vlade Ane Brnabić razgovarala je sa predsednikom Austrije Aleksanderom Van der Belenom, kojem je zahvalila na kontinuiranoj podršci Srbiji u procesu evropskih integracija i čvrstom stavu o neophodnosti integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.


Srbija je važan partner Austriji kojeg želimo da vidimo u zajednici evropskih zemalja, naveo je predsednik Belen i ponovio da je pitanje integracije Zapadnog Balkana jedno od najvažnijih pitanja tokom austrijskog predsedavanja Savetu Evropske unije.

Premijerka Brnabić istakla je da su Srbija i Austrija važni ekonomski partneri, navodeći da veliki broj austrijskih kompanija posluje u našoj zemlji i da sa, uloženih više od tri milijarde evra, zapošljavaju oko 20.000 ljudi, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijimna.


PROČITAJTE JOŠ: Van der Belen: Evropa na prekretnici

Predsednik Austrije ocenio je da su austrijske kompanije zadovoljne poslovanjem u Srbiji i da će saradnja dve zemlje ići ka daljem intenziviranju ekonomske saradnje i dolasku novih kompanija na srpsko tržište.

On je pohvalio uspeh Srbije postignut ekonomskim reformama i istakao da je Srbija dala izuzetan primer mnogim zemljama, pa i Austriji u postizanju visoke stope rasta, ekonomske stabilnosti i oporavku privrede.

Predsednica Vlade ocenila je da je za dalji napredak, postizanje dugoročne fiskalne stabilizacije, stabilne ekonomije i povećanje broja radnih mesta, neophodan i stabilan i siguran region.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić poručio Van der Belenu: Prijem u Interpol dao bi krila Albancima, neće hteti da ni o čemu da razgovaraju

U tom smislu, objasnila je Brnabić, Srbija ulaže velike napore i spremna je da kroz dijalog sa Prištinom radi na pronalaženju kompromisnog i održivog rešenje za Kosovo i Metohiju, jer je to interesu stabilnosti čitavog regiona.

Premijerka je podsetila da je Srbija ispunila svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i očekuje da će i prištinska strana odgovorno pristupiti implementaciji dogovorenog.

Premijerka Brnabić posebno je zahvalila na pomoći koju Austrija pruža u uspostavljanju dualnog obrazovanja i digitalizaciji privrede Srbije kroz projekte dve privredne komore i Austrijske razvojne agencije. navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije