Najnovije vesti
Vesti Društvo
MAME SU LJUTE! Oštar protest majki poslanicima: "Od poreza na naša bedna primanja primate platu, a vi ni kvorum ne možete da ostvarite"

MAME SU LJUTE! Oštar protest majki poslanicima: "Od poreza na naša bedna primanja primate platu, a vi ni kvorum ne možete da ostvarite"

To što na dnevnom redu jučerašnje sednice Skupštine Srbije nije bio predlog Inicijative "Mame su zakon" o izmeni Zakona o finasijskoj podršci prodici sa decom, razljutilo je predstavnice te inicijative.

Banjaluka bebe natalitet majka Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Banjaluka bebe natalitet majka

One su u svom saopštenju navele da su "s nestrpljenjem pratile tok zasedanja, dok je trajalo usvajanje predloga za dopunu dnevnog reda".

"Da, gledale smo šta radite. Da, gledale smo vas koji ste od poreza uzetih od naših bednih primanja plaćeni da radite svoj posao, kako ne možete da postignete kvorum, kako u sred skuštinskog zasedanja žvaćete sendvič, kako naskačete tokom zasedanja jedni na druge, vređate, šetate, kukate, kako se u svemu tome ludo zabavljate, a, u stvari, samo pravite cirkus. Na kraju, videle smo i ono najgore - od 142 prisutna poslanika, 13 ih je glasalo "za" da se naš predlog stavi na dnevni red i da se o istom raspravlja, a čak 129 njih nije imalo nikakvo mišljenje, prespavalo je glasanja i odabralo opciju "nije glasao/la", navele su one.

U Inicijativi podsećaju da narodni poslanik može da bira između "za", "protiv", "uzdržan" i "nije glasao".

Dakle, 129 narodnih poslanika nema nikakvo mišljenje o tome što je na hiljade majki i njihovih porodica ugroženo time što ta ista skupštinska većina pre samo nekoliko meseci “nije prespavala” glasanje kada je glasanjem “za” sramni zakon dovelo do toga da se danas majke i njihove porodice bore za golu egzistenciju.

"Podsećamo vas, dragi narodni poslanici, da je u Srbiji samo u prošloj godini rođeno 1.000 “prvih beba” manje nego u godini pre. Ne smemo ni da zamislimo kakva će statistika biti ove godine. Da li se ovakvim ponašanjem i odnosom prema najosetljivijoj i najbrojnijoj grupi bavite pronatalitetnim merama o kojima toliko govorite", pitale su te majke i podsetile poslanike na neke od odredbi Zakona, a koje je potrebno najhitnije izmeniti.

"Trebalo bi da se broj meseci koji ulaze u obračun naknada smanji sa 18 na 12, da svaka majka ima pravo na nadokandu najmanje u visini republičkog minimalca, da se ne diskriminišu dodatno poljoprivredne osiguranice, da se preduzetnicama plate porezi i doprinosi tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta, da nadoknade po osnovu invaliditeta i nadokande tokom odsustva sa posla ne isključuju jedna drugu, da porodice koje imaju treće, četvrto i svako sledeće dete, a koji nemaju navršenih 10 godina, imaju pravo na nadoknadu", saopštile su predstavnice Inicijative "Mame su zakon".

Obe očekuju da će dobiti priliku da se sastanu sa ministrima kojima su pre nekoliko nedelja uputile zahtev, "a koji su od svega uspeli da iniciraju formiranje neke nove radne grupe koja će dodatno produžiti agoniju kroz koju majke u Srbiji prolaze".

Kako su one još saopštile, one su pogođene ovim zakonom i "danas žive loše, razmišljaju od čega će da hrane porodicu, plate račune ili stan, a nisu primile nadoknade ni za avgust".

Prem istim informacijama, one sada imaju problem i nikakvo formiranje radne grupe ne može da im olakša položaj u kojem se nalaze.

Predstavnice Inicijative "Mame su zakon" najavile su da nastavljaju sa svojim aktivnostima.