Najnovije vesti
Vesti Društvo
NEPOTIZAM NA UNIVERZITETU Dekanima mandat umesto smene

NEPOTIZAM NA UNIVERZITETU Dekanima mandat umesto smene

Tri niška dekana ostaće na toj funkciji odlukom Saveta Univerziteta u Nišu, iako je Agencija za borbu protiv korupcije tražila njihovo razrešenje zbog nepotizma.

dekani nis nepotizam kombo Foto: RAS / RAS Srbija
dekani nis nepotizam kombo

Senat niškog Univerziteta potvrdio je mandate Milovanu Bratiću, dekanu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Suzani Kostić, dekanici Fakulteta umetnosti, i Petru Mitkoviću, dekanu Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, iako je Agencija za borbu protiv korupcije u sva tri slučaja, tokom 2016. i 2017, tražila njihovo razrešenje.

Preporuku Agencije Univerzitet u Nišu nije uzeo u obzir, iako se prema dopunjenom Zakonu o visokom obrazovanju, čije su izmene nedavno usvojene, predviđa da dekan ne može biti neko za koga je Agencija donela preporuku za razrešenje.

Foto: RAS / RAS Srbija

"Blic" je uputio pitanja rektoru Niškog univerziteta Draganu Antiću putem zvaničnog mejla, tražeći informaciju o ovom imenovanju, ali i o tome da li se je Senat zaista oglušio o zakon, time što je imenovao dekane. Takođe, uputili smo pitanja trima dekanima, ali je odgovorila samo Suzana Kostić, koja tvrdi da preporuka Agencije nije više na snazi.

- U zakonu piše "15 dana od pravosnažnosti odluke, tj. preporuke", što je u mom slučaju završeno još 2016, kada su sve radnje sprovedene po zakonu. Nova primena zakona važiće za nove izbore dekana, jer je postupak za izbor, u mom slučaju, sproveden u skladu sa zakonom i uz poštovanje svih propisa još u martu - navela je Kostićeva.

Nebojša Todorović, redovni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, koji je 2015. godine proglašen tehnološkim viškom, ali ga je sud vratio na posao, kaže da je pre početka sednice Senata upozorio rektora Dragana Antića da je protivzakonito imenovati dekana ukoliko ima preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje.

- Ne bih da komentarišem druge dekane, ali ću se nadovezati na svog dekana Suzanu Kostić, koja ima pravosnažnu odluku Agencije za borbu protiv korupcije gde se preproručuje njena smena. U ponedeljak, u 9.30 ujutru, upozorio sam rektora da je to imenovanje protivzakonito i imam potvrdu o tome. Sednica je počela u 13 časova, trajala je dva i po sata, i tada je doneta odluka da se njoj, kao i dvojici pomenutih dekana potvrđuje mandat na još tri godine - kaže Todorović. Prema njegovim rečima, dopunjeni Zakon o visokom obrazovanju stupio je na snagu 3. oktobra, i on jasno kaže da „organ poslovođenja ne može biti lice koje je pravnosnažnom presudom osuđeno za krivično delo protiv polne slobode, falsifikovanja isprave koju izdaje visokoškolska ustanova ili primanja mita u obavljanju poslova u toj ustanovi, na kaznu zatvora za drugo krivično delo, kao ni lice koje je teže prekršilo kodeks profesionalne etike, odnosno razrešeno je dužnosti organa poslovođenja u skladu sa ovim zakonom, te lice za koje je Agencija za borbu protiv korupcije dala "preporuku za razrešenje".