REM kao ogranak SNS-a odgovoran za medijski mrak 1Foto: Savez za Srbiju/ Twitter

Lideri Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Borko Stefanović, Milan Stamatović i Nebojša Zelenović, predvođeni predsedavajućim Jankom Veselinovićem, okupili su se danas ispred sedišta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Oni su poručili da u pomenutom telu sede ljudi koji su odgovorni za medijski mrak u Srbiji, uprkos tome što je njihov posao da primenjuju i štite Zakon o elektronskim medijima.

Veselinović je tom prilikom istakao da se REM pretvorio u filijalu i jedan od odbora vladajuće stranke, te da zbog toga opozicija zahteva hitnu promenu takvog stanja, kako bi mediji u Srbiji ponovo bili slobodni. On je naveo da je REM od 2016. odbio da vrši nadzor medija u toku predizborne kampanje, te da je od tog trenutka postalo ogranak SNS-a što se, kako je dodao, vidi i iz izjava članice Saveta REM-a Olivere Zekić.

Veselinović je podsetio da je televizija Pink nedavno direktno prenosila Glavni odbor SNS-a iako je tako nešto zabranjeno zakonom, te da ni u tom slučaju REM nije sankcionisao pomenutu televiziju sa nacionalnom frekvencijom. Na pitanje novinara televizije Pink, da li njegovi navodi znače da Savez za Srbiju želi da cenzuriše i zabranjuje medije, Veselinović je kazao da je besmisleno odgovarati na pitanja pomenute televizije, jer je ona „partijsko glasilo i produžena ruka aktuelnog režima“.

Okupljenim novinarima obratio se i jedan od osnivača SzS Dragan Đilas, koji je poručio novinaru TV Pinka da očekuje od te televizije da ispoštuje odluku suda, koja je postala pravosnažna pre više od godinu i po dana, to jest da u programu u celosti bude pročitana presuda u kojoj stoji da su u pismima Željka Mitrovića upućenim njemu iznete neistine.

– Tek kada pročitate presudu, što vam i sud nalaže, onda ćemo moći sa vama da razgovaram – kazao je Đilas. On je naglasio da je formirana radna grupa koju čine sve opozicione partije u Srbiji, koja će se baviti izbornim uslovima, i koja ima rok od 30 dana da ih dogovori. Nakon toga, prema njegovim rečima, biće objavljeni zaključci opozicije koji se odnose na fer i poštene izbore, od kojih su mediji vrlo važan, ali ne jedini deo koji treba promeniti.

Zekić: Šačica lidera kombi-saveza

U trenucima dok se Dragan Đilas obraćao predstavnicima medija, ispred sedišta REM-a pojavila se članica Saveta REM-a Olivera Zekić, koja je liderima SzS poručila da je njihov osnovni problem što ne poznaju zakon. Ona je predstavnike pomenutog opozicionog bloka nazvala „šačicom lidera“ i „kombi-savezom“, rekavši da njihovo okupljanje predstavlja nedopustiv pritisak na „samostalno i nezavisno regulatorno telo“, te da ako imaju neke primedbe, ne treba da dolaze ispred zgrade, već da ih upute u pismenoj formi. Đilas je potom upitao Zekić da li je istina da joj je, dok je bila u Istri, predsednik Vučić diktirao saopštenje i dodao da on za tu tvrdnju ima svedoke. Zekić je odgovorila da takvi navodi predstavljaju fašizam, te da Đilas želi da uspostavi domaću verziju Informbiroa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari