Brnabić obišla BAT i Filip Moris - jubilej u Srbiji

Povodom 15 godina od prodaje Duvanske industrije Niš (DIN) američkoj kompaniji "Filip Moris" premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je tu kompaniju.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 16.10.2018.

16:45

Brnabić obišla BAT i Filip Moris - jubilej u Srbiji
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Ona je stakla da se radi o najpoželjnijem poslodavcu u našoj zemlji i "pouzdanom partneru Vladi Srbije i gradu Nišu".

"Ukupna investicija kompanije "Filip Moris" u proteklih 15 godina iznosi 853 miliona dolara, a ukupan prihod za budžet preko 6,5 milijardi dolara", izjavila je Brnabić.

Ona je istakla da "Filip Moris" direktno zapošljava 900 radnika, a indirektno više od 3.000.

"Kompanija "Filip Moris" ne donosi u Srbiju samo novac, već i znanje, novu tehnologiju i sistem rada, koji se preliva i na ostale grane privrede", izjavila je Brnabić.

Direktor kompanije "Filip Moris" za Srbiju Aleksandar Jakovljević rekao je da ta kompanija najveća duvanska kompanija u Srbiji i drugi najveći poreski obveznik u Srbiji sa učešćem od pet odsto u ukupnim budžetskim prihodima u 2017. godini.

"Od 2010. godine povećali smo izvoz za 40 puta i trenutno 80 odsto proizvodnju u Nišu izvozimo. Naša kompanija izvozi u 50 zemalja širom sveta", rekao je Jakovljević.

Jubilej BAT-a

Foto: Vlada Srbije
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je i kompaniju Britiš amerikan tobako (BAT), koja obeležava 15 godina poslovanja u Srbiji i istakla da je ta kompanija od 2003. godine budžetu Srbije donela više od dve milijarde evra.

Brnabić je čestitala zaposlenima i rukovodstvu BAT-a jubilej poslovanja u Srbiji i podsetila da je prošle godine u fabrici u Vranju otvoren nov proizvodni pogon.

"Čula sam da taj pogon ostvaruje odlične rezultate i razgovarali smo danas o tome da sledeće godine otvorimo još jednu proizvodnu liniju", rekla je premijerka na svečanosti u BAT-u.

Ona je navela da je BAT važan igrač za duvansku industriju Srbije koja čini 11 odsto ukupnih poreskih prihoda u budžetu i istovremeno ostvaruje i značajan spoljno-trgovinski suficit.

Premijerka je istakla da danas dve velike kompanije duvanske industrije, BAT i Filip Moris, slave jubilej poslovanja u Srbiji i to na jugu zemlje gde su nam, kako kaže, investicije i nova radna mesta najpotrebnija.

Brnabić je zahvalila BAT-u na ukupnoj investiciji od 270 miliona evra u Srbiji i istakla da je reč o društveno odgovornoj kompaniji koja je "pravi partner Vranju i Srbiji".

Obeležavanju jubileja poslovanja britanske kompanije u Srbiji i preuzimanja Duvanske industrije Vranje, prisustvovao je i generalni direktor BAT-a za Srbiju i Crnu Goru Sotiros Kosturos koji je istakao da je ta kompanija u proteklih 15 godina u Srbiji uložila više od 270 miliona evra, od čega je više od 120 miliona evra investirano u modernizaciju fabrike u Vranju.

Kako je rekao, BAT je postao proizvodni centar za zemlje CEFTA sporazuma.

"Trenutno zapošljavamo oko 500 ljudi u Srbiji i ponosni smo što smo u poziciji da povećavamo taj broj", rekao je Kosturos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: