Izvor: B92

Stari kameni most, poznat kao Rimski most i Latinska ćuprija, preko reke Ljuboviđe, nalazi se u blizini sela Donja Orovica, kod Ljubovije.

Smešten je na trasi starog putnog pravca koji je povezivao Ljuboviju i Pecku, a na osnovu njegovih karakteristika, smatra se da je mogao nastati tokom 16. veka.

U netaknutoj prirodi na putu kojim su nekada karavani stizali do Valjeva, svojom lepotom i gracioznošću izdvaja se Latinska ćuprija.

A kada se pogleda ispod mosta dah zastaje od Ljuboviđe koja se ovde preliva u svoj svojoj lepoti.

“Naziv Rimski most ili Latinska ćuprija je zato što je most postojao za vreme Rimskog carstva, tako da je oduvek reka Ljuboviđa bila reka koja je spajala dve teritorije – opštinu Osječina i drugu stranu koja danas pripada opštini Ljubovija“, kaže za „150 minuta“ Svetozar Gačić, direktor TO „Podgorina“.

Umela je pastrmka da odabere gde će da se mresti, ali stanovnici ovog kraja u 16. veku kako će da pređu na drugu stranu. A druga strana nekada je bila veza sa provincijama Rimskog carstva, kasnije sa Bosnom, a danas između dve opštine.

Most je građen u obliku luka od kamena, a umesto maltera, upotrebljeno je rastopljeno olovo iz rudnika koji su se nalazili u blizini.

Od 1983. godine Rimski most nalazi se pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja. Nakon toga rađene su rekonstrukcije, a poslednja 2016. godine da bi danas svako ko prođe ovuda bar na tren zastao i uživao u krajoliku.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.