Najnovije vesti
Kultura Vesti
Film, muzika i nešto između – 100 godina od rođenja Ingmara Bergmana

Film, muzika i nešto između – 100 godina od rođenja Ingmara Bergmana

Ove godine obeležava se vek od rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvećih filmskih umetnika i autora svih vremena. Projekat “Film, muzika i nešto između” baca svetlo na specifičan deo Bergmanovog filmskog univerzuma – njegovo shvatanje muzike. Švedski kompozitor i muzičar Mati Bije, koji je radio i sa samim Bergmanom, biće gost Beograda i učestvovaće u nizu programa koje sprovodi organizacija "Eho animato" u saradnji sa partnerima.

bergman 100 godina film muzika Foto: Promo
bergman 100 godina film muzika

U nedelju, 21. oktobra u 20h u Beogradskoj filharmoniji, kompozitor i pijanista Mati Bije održaće koncert na prepariranom klaviru. Muzika koju Bije stvara najviše sličnosti ima sa kompozicijama Debisija i Satija. Besplatne ulaznice za koncert mogu se preuzeti na blagajni Beogradske filharmonije od ponedeljka 15. oktobra.

U ponedeljak, 22.oktobra u 18h u Muzeju jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici će biti prikazan Bergmanov televizijski film "Poslednji uzdah" na kojem je Mati Bije radio kao kompozitor. Nakon filma biće održan okrugli sto "Film, muzika i nešto između", koji će se baviti razvojem i ulogom muzike u Bergmanovim filmovima, ali i odnosom filma i muzike u savremenoj kinematografiji. Moderator je Ivan Velisavljević, a u razgovoru učestvuju Mati Bije, kompozitor, Ana Krstajić, kompozitorka, Maša Seničić, dramaturškinja i Igor Stanojević, reditelj.

Kadar iz "Poslednjeg uzdaha"
Foto: Promo
Kadar iz "Poslednjeg uzdaha"

U utorak, 23. oktobra u 19h u Muzeju jugoslovenske kinoteke, u multimedijalnoj sali biće održano scensko čitanje adaptacije Bergmanovog autobiografskog romana "Najbolje namere" u kojem govori o svojim roditeljma i njihovom braku. Scensko čitanje izvešće Bojan Žirović, Katarina Dimitrijević, Marija Opsenica, Željko Maksimović i Katarina Martinović, a autorski tim čine Ana Konstantinović (režija), Tamara Baračkov (adaptacija), Višnja Vujović (koncept prostora) i Marija Kovačina (video rad). Roman je objavljen u izdanju "Geopoetike", kao deo Bergmanove autobiografske trilogije, u prevodu Spase Ratković.

Foto: Promo

"Eho animato" realizuje ovaj projekat u saradnji sa partnerima: Ambasada Švedske u Beogradu, Beogradska filharmonija, Muzej jugoslovenske kinoteke, izdavačka kuća "Geopoetika". Projekat je sufinansiran na konkursu za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture Republike Srbije.