Matija Bećković: Čim progovoriš na srpskom, već si malo zastranio

Dragana MATOVIĆ

16. 10. 2018. u 12:01

Kosovu ozbiljno konkurišu Luj Viton, Armani, Prada, Čeruti, Guči... U ranijim vremenima Srbi nisu bili izloženi tolikim dilemama

Матија Бећковић: Чим проговориш на српском, већ си мало застранио

Foto Nikola FIFIĆ

PESNIK i akademik Matija Bećković godinama je među prijateljima bio najmlađi, a kad su oni otišli - postao je najstariji. Zato je odlučio da se stihovima oduži prijateljima koji su obogatili njegov život. Pesničkim slikama u knjizi "Sto portreta", u izdanju Kompanije "Novosti", peva o svojoj sabraći po peru, ali i drugim ljudima koji su ostavili dubok trag u njegovom bivstvovanju. Zbirka poezije, koja će biti predstavljena na Beogradskom sajmu knjiga, svojevrsno je obeležje i pečat Bećkovićevog doba.

Bio je sabesednik velikana - Ive Andrića, Meše Selimovića, Branka Ćopića, Branka Miljkovića, Vaska Pope, Desanke Maksimović, Stevana Raičkovića, Dušana Radovića, Dobrice Ćosića, Miodraga Bulatovića, Borislava Pekića, Miće Popovića... Portretisao ih je toplo i iskreno, onako kako ih je doživeo. Pratilac jednog vremena u najnovijoj pesničkoj ogrlici nizao je stihove i o patrijarhu Pavlu, mitropolitu Amfilohiju, Joanikuju Mićoviću, Marku Dakoviću, Jovanu Raškoviću, Milovanu Đilasu...

- Dok su nastajale knjige "Kad budem mlađi" i "Kad budem još mlađi" postojala je opasnost da nestanem u sopstvenom zagrljaju - kaže Matija Bećković za "Novosti". - Kao na onim igrankama kad oni sa kojima niko neće da pleše sami sebe grle. Kao protivtežu velikom egu morao sam da se branim i posvetim drugima. Napisao sam svoj grupni portret u sto likova. U stvari ima ih više. Ali Borhes kaže da sto nije broj već oznaka za bezbroj. Tako i u mojoj knjizi ih ima više od sto. Radujem se ako neki prilježni čitalac otkrije tu grešku.

* Da li su vam se ličnosti koje su se našle u knjizi nametnule, ili ste ih vi nametnuli sebi?

- Svakome bih poželeo da takve ljude priušti sebi, ali ih više nema. Imao sam sreće da ih neka viša sila poveže sa mnom i uključi u moj život. I da sam birao, ne bih mogao izabrati bolje.

* Koliko su koreni vašeg života koreni i vaše knjige?

- Verujem da koren daje pravac i smisao svemu pa i mojim knjigama. Utoliko pre što mi ne odlučujemo i ne biramo svoje korene.

* O kome ste napisali prvi pesnički portret?

- Mojoj prvoj ljubavi.

* Kojih drugovanja se najradije setite?

- Onih koji su uneli radost u moj život, sa kojima nikad nisam prestao da se družim i zahvaljujući kojima život ima smisla. Ne postoje dva sveta. Postoji lepota koja se ne gasi.

* Čija vam reč od velikih srpskih pesnika i vaših prijatelja danas najviše nedostaje?

- Jedina reč koja mi je nedostajala celog života bila je reč mog oca. A reči svih ostalih bilo je napretek.

* Duško Kovačević je rekao da špijunira svoje vreme, a šta radi Matija Bećković?

- Bilo mi je dovoljno što mene špijuniraju. Taj fini rad pomognut visokim tehnološkim dostignućima sam sa simpatijama pratio i s lakoćom podnosio. Neki su i nagrađivani za špijunske poduhvate u kojima im nije promakla nijedna moja reč.

* Ne odvajate se od vašeg bloka i nalivpera. Smatrate li sebe novim Vukom Karadžićem, sakupljačem narodnih dosetki i misli?

- Mistifikuje se taj moj blokčić, a ja sve češće zapisujem šta mi treba u samoposluzi. Sagovornik misli da zapisujem ko zna šta, a ne pomišlja da sam opet zaboravio da promenim pertle, kupim čačkalice ili podignem veš sa hemijskog čišćenja.

* Koliko je nova Crna Gora nova, a koliko izvorna? I, kako tu novu Crnu Goru "afirmišete" u novoj knjizi?

- Nema nove ima samo gore. A kad bih znao kojom bih pameću mogao da pomognem i olakšam život svojoj braći u Crnoj Gori, to bih učinio. Ovako oni strepe podjednako za mene koliko i ja za njih. Još ne znam da li je i meni zabranjeno da dođem svojoj kući, ali znam da kuće tamo odavno nemam.

* Šta mislite o korišćenju jezika kao instrumenta za podsticanje nacionalizma?

- Nije svaki jezik melodičan za nacionalističke poruke. Zapaljiv govor nije moguć na svakom jeziku. Na švedskom ili danskom ili holandskom temperatura se ne diže šta god da kažu. Njima je lako da govore tiho i budu opušteni i smireni. A na srpskom čim progovoriš već si malo zastranio. Kao da je u međuvremenu nacionalizam iščileo svuda sem u Srbiji. I sve je očigledniji jedan novi fenomen. Ako se ne varam, čini se da na svetu i nema nekog drugog nacionalizma osim srpskog.

* Da li je Kosovo i dalje najskuplja srpska reč?

- Kosovu ozbiljno konkurišu Luj Viton, Armani, Prada, Čeruti, Guči... U ranijim vremenima Srbi nisu bili izloženi tolikim dilemama niti je Kosovo imalo tako ozbiljnu konkurenciju.

* Hoćemo li se čekati na Kosovu ili ćemo se ćerati do Brisela i Ujedinjenih nacija?

- Odavno smo se dogovorili da ćemo se ćerati isključivo mirnim sredstvima. Čisto pravno i za okruglim stolom. I uz pomoć interneta u okviru elektronskog logora.

* U pesmi posvećenoj Njegošu pevate da je on imao s kim i s čim. Danas nemamo Njegoša, a imamo li s kim i s čim?

MONARHIJA U KAFIĆIMA * Krune i dinastije, često se čuje, pripadaju prošlosti, ali vi ste pristalica i monarhije i kralja... - Najčešće se to čuje u Londonu, Briselu, Madridu, Oslu, Stokholmu... i u našim novootvorenim kafićima.

- Ima toliko božanstvenih plićaka gde se možemo praćakati do groba, svi bezbrižni i nasmejani, bez rizika da ćemo se udaviti. Da se u lepotama plićaka prskamo do mile volje dok život već jednom ne prođe. Plitko i površno ujedinjuju i oni će spasti svet.

* Da li je u vreme vaše književne mladosti bilo lakše postati pisac nego sada, bez obzira na politički stav?

- Sve je nekad bilo lakše. U opštem interesu je bilo da se nešto postane. Ne samo pisac. Da sada imam dvadeset godina verovatno mi ne bi palo na pamet da budem pisac. U moje vreme su te bodrili da pišeš, a sada odvraćaju i obeshrabruju. Ideja da nešto javno radiš te odaje da si željan zlostavljanja. I potreba da javno govoriš dokaz je da nemaš gde da se ogreješ sem u narodnoj kuhinji.

o Da li je Andrićevo ćutanje kada je ušao u partiju bilo glasnije od njegovog govora?

- Andrićeva mudrost je glasnija od njegovog ćutanja. Na sve je bio spreman da bi zaštitio svoje pravo na život.

* O čemu, zapravo, pisac treba javno da govori?

- O onome o čemu ga niko ništa ne pita i nikog se ne tiče.


POEZIJA NA KIOSCIMA

* Uvreženo je mišljenje da poeziju niko ne čita, ali mnogi, ipak, čitaju vašu.U čemu je tajna?

- Ne izbegavam nijednu priliku da ljudima čitam ono što pišem. Još nisam krenuo po kućama, a ne znam kako bih i to odbio. S druge strane najveći eksperti za moj slučaj nisu poslednjih pedeset godina stigli da pročitaju nijedan moj red. A srećom mojih knjiga nema ni u knjižarama. Možda će zahvaljujući "Večernjim novostima" dospeti na kioske. Ko ne voli da čita moći će da gleda crteže Predraga Dragovića.

VASKO POPA

U Hilandaru

Pitam za Arsenija

Monaha u suroj rizi

Koga pamtim

Još od prvog dolaska


Kažu da je uzeo zavet molčanja

I da već poodavno

Nikoga ne viđa

I ni s kim ne progovara


Kad je njegov narod

Najviše govorio

A najmanje znao šta priča

Obrekao se da ćuti


Ali možda će tebe primiti

I s tobom izgovoriti koju

Samo to moramo da ga pitamo


Uskoro u velikoj molčalnici

Posle nemog zagrljaja

I podužeg ćutanja

Arsenije progovori


Je li umro Vasko Popa


Pognuh glavu

Umesto odgovora

A tišina opkoli njegove reči

I zacari još dublji muk


On zaustavi brojanice

I tako mi navesti

Da je vreme rastanku


Kao da se iz jednog života

Vraćam u drugi

Jedva čekam da objavim

Šta sam čuo

I kao da sam ga na onom svetu

Zatekao zdrava i živa

Dovikujem u nebesa


Raduj se Vasko Popa

(Iz nove knjige "Sto portreta",

u izdanju "Novosti")



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

crno-beli svet

16.10.2018. 12:23

Jel to onaj beter sto mu se prividja da se rajko mitic cesljao kao Kralj Petar, pa tome poducava omladinu,jel to ta mustra belosvetska?????

naranca

16.10.2018. 12:31

Spijunirali njega????Nije cudo sto su propali.Arce pare na nezalivene crnogorske suncokrete.Sigurno su mu dali I stan da mogu bolje da ga prisluskuju.Oj Serloce Holmse .Oj ha !!Jadni mi!

Ja

16.10.2018. 12:35

JA SAM SRBIN I NE MISLIM DA JE TO BAŠ TAČNO.UOSTALOM DA LI JOŠ NEKO OD NAS SRBA BAŠ TOLIKO VOLI DA PRIČA O SEBI KAO ŠERLOK HOLMS O'BEĆKOVIĆ.TOLIKO O NASLOVU.

Nostradamus

16.10.2018. 13:07

"..Čim progovoriš na srpskom, već si malo zastranio..", jer osecas se neprijatno kao svinja u Teheranu.

naranca

16.10.2018. 14:59

Jedan od Crnogoraca koji se namjjjjjetnuo u BGD, zato sto je Crnogorac a kao I svi oni…..……………….

naranca

16.10.2018. 15:02

Iz pjasme? -''Obrekao(!)se da ćuti''??????????????????- Ajde Moriarti ''obrekni'' se I ti!!!!!!

naranca

16.10.2018. 15:07

''Matija Bećković: Čim progovoriš na srpskom,''-- a na kom nam ti progovaras.Na Hercegovoskom:)

naranca

17.10.2018. 08:51

'' Ako se ne varam, čini se da na svetu i nema nekog drugog nacionalizma osim srpskog.''------divna stilska figura!!!!!Sad ce Ustase da kazu eto najveci srpski mozak kaze da nacionalizam cveta u Srbiji.Bas covek zna da cijeni rijec!!!Mag rijeci.Knjizevnik covjek.Bravo.

naranca

17.10.2018. 09:07

'' Plitko i površno ujedinjuju i oni će spasti svet.''---A neko rece da ce lepota spasiti svet…..E sad ko ce ga znati ko je u pravu

naranca

17.10.2018. 09:14

Luj Viton, Armani, Prada, Čeruti, Guči ------Vidim Matija I ti se dobro boris

naranca

17.10.2018. 14:51

Zentuju planinari od srpskog a kad jos pocnes Beogradski accent padaju na kolena,

naranca

17.10.2018. 15:05

'' Ali Borhes kaže da sto nije broj već oznaka za bezbroj. ''----Matematicki symbol za beskonacno je horizontalno polozena 8

naranca

17.10.2018. 15:12

''- Verujem da koren daje pravac i smisao svemu pa i mojim knjigama. Utoliko pre što mi ne odlučujemo i ne biramo svoje korene.''-------Ja sam obican covek I nisam primetio nikakve korene.Imam stopala,prste ,pete,stopalo…. ali korene ne.

naranca

17.10.2018. 16:33

Da li je Kosovo i dalje najskuplja srpska reč? ----(cudna formulacija.) Ne .Ta rec je PRAVDA.

Borhes

17.10.2018. 23:06

U priči navodim broj 14 - kad nečega 14 ima, biva ga ni malo ni mnogo te time i beskonačno, a ne broj 100 - cifra se treba u navodima prevoditi tačno, a ne po kursevima valuta po kojima neki vrednuju sopstvene reči, te tako moje 14 ispadne nečije 100 što je ipak besmisleno u potpunosti i samo govori o umu onoga što raybraja. Meni je 14 bilo dovoljno. I beskrajno mnogo.

naranca

18.10.2018. 02:07

@Borhes - @borhes Ha ha .ovo me podseti na jedan plakat iz 80-tih za davanje krvi...''Dajte krv.Vase malo,moze da bude mnogo za one koji nemaju nista''.----Mozda nije tako zamisljeno ali plakat je bio pravi ,pravcati ZEN.