Svet

0

Australija razmatra preseljenje ambasade u Jerusalim

Autor: SA

Izvor: Beta

Australija razmatra preseljenje ambasade u Jerusalim

Izvor: Foto: Beta/Mick Tsikas/AAP Image via AP


Palestinci su osudili, kako su ga naveli, "vrlo uznemirujući potez".

Netanjahu je na Tviteru naveo da je razgovarao s Morisonom i da će dve zemlje nastaviti da jačaju veze.

"Informisao da on razmatra zvanično priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela i premeštanje ambasade Australije u Jerusalim. Vrlo sam mu zahvalan na tome", naveo je Netanjahu kasno sinoć.

Delegacija Palestinske uprave u Australiji je osudila takvu najavu, ocenivši da će podstaći pokušaje predsednika SAD Donalda Trampa da obnovi mirovne pregovore, a da izostavi pitanje Jerusalima i izbeglica, prenosi Gardijan u australijskom izdanju.

"Kratkoročan politički dobitak koji se može obezbediti preseljenjem ambasade Australije iz Tel Aviva u Jerusalim sigurno neće nadmašiti štetu i za međunarodnu poziciju Australije i njene odnose s arapskim i pretežno muslimanskim zemljama i šire međunarodnoj zajednici", upozorila je delegacija Palestinske uprave.

U saopštenju se upozorava Kanbera da "bude oprezna i mudra u odnosu na to osetljivo pitanje konačnog statusa i ozbiljno razmotri posledice svakog takvog poteza".

Najviši palestinski diplomata u Australiji Izat Salah Abudulhadi navodno se sastao s predstavnicima 12 bliskoistočnih zemalja da diskutuje o najnovijem razvoju događaja.

Premijer Morison je na konferenciji za novinare danas, pošto su australijski mediji počeli da izveštavaju o mogućnosti preseljenja ambasade, rekao da je "otvoren" prema predlozima da zvanično prizna Jeruslim kao glavni grad Izraela i premesti ambasadu, što je oštro odstupanje od decenijske politike ranijih australijskih vlada.

"Posvećeni smo rešenju (po modelu) dve države, ali, iskreno, to se ne odvija tako dobro, nije bilo puno napretka", rekao je Morison opisavši predloge da se prizna Jerusalim i premesti ambasada kao razumne i ubedljive i najavivši da će ih njegova vlada razmotriti, preneo je Frans pres.

Takav veliki zaokret u spoljnoj poltici Australije svrstaće konzervativnu vladu te zemlje bliže SAD i Izraelu, ali će po svoj prilici izazvati osudu arapskog i muslimanskog sveta.

Vest o tome je objavljena u vreme kada se bivši australijski ambasador u Izraelu Dejv Šarma, koji je takođe za takav potez, nadmeće za ključno mesto u parlamentu u delu Sidneja u kome žive Jevreji.

Gubitak na izborima bi lišio Morisona jednog mandata u parlamentu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR