Najnovije vesti
Vesti Politika
Na početku sednice Skupštine 200 predloga za dopunu dnevnog reda

Na početku sednice Skupštine 200 predloga za dopunu dnevnog reda

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas sednicu, a podneto je oko 200 predloga za dopunu dnevnog reda.

Skupstina Srbije Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Skupstina Srbije

Utvrđivanje dnevnog reda i dalje traje, a počelo je oko 11.30 sati.

Na dnevnom redu sazvane sednice su, između ostalog, izmene i dopune Zakona o ozakonjenju i Zakona o planiranju i izgradnji.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je nedavno da će izmene tih zakona pružiti državi, građevinskim inspektorima i lokalnoj samoupravi nove mogućnosti za još efikasniju brobu protiv neogovornih i bahatih investitora koji grade bez dozvole i pokušavaju da zarade na kršenju zakona.

Ona je rekla da će sa izmenama zakona opštinski i gradski građevinski inspektori dobiti mnogo veća prava, ali i veće obaveze koje treba da dovedu do toga da se stane na put gradnji nelegalnih objekata.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o građevinskim proizvodima i izmene Zakona o vazdušnom saobraćaju.

Poslanici će razmatrati i predlog izmena i dopuna Zakona o transportu opasne robe, Zakona o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju i Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Narodna skupština razmotriće i predloge izmena i dopuna Zakona o državnoj pripadnosti i upisu plovila, Zakona o pomorskoj plovidbi i Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Mađarske u oblasti infrastrukturnih projekata.

Poslanica DS Maja Videnović rekla je danas novinarima da poslanici dela opozicije neće učestvovati u daljem radu sednice Skupštine Srbije, jer, kako kaže, predsedavajući Veroljub Arsić (SNS) onemogućava njihove predstavnike da govore, a veruje i da ne postoji kvorum za rad.

Među predlozima za dopunu dnevnog reda, kojih ima oko 200, su, između ostalog, predlog zakona o dopuni Zakona o izboru narodnih poslanika.

Opozicija traži da se u dnevni red uvrsti Anketni odbor Narodne skupštine radi utvrđivanja okolnosti u vezi sa dešavanjima tokom sprovođenja beogradskih izbora, kao i za utvrđivanje okolnosti u vezi sa rušenjem objekata u Savamali.

Anketne odbore predlažu i poslanici vlasti, a poslanik na listi SNS Marijan Rističević traži da on utvrdi činjenice u vezi sa posetama određenih ekstremističkih organizacija i pojedinaca parlamentu.

Traže i da se ispitaju “afere” s kojima je povezan bivši predsednik opštine Smederevska Palanka, a sada narodni poslanik DS Radoslav Milojičić.