Tusk: Bregzit bez dogovora verovatniji nego ikada pre 1Donald Tusk Foto: EPA/JULEN WARNAND

Intenzivni razgovori Londona i Brisela su tokom vikenda ponovo zapeli oko pitanja irske granice.

Predsednik Evropskog veća Donald Tusk rekao je da 27 zemalja koje će ostati u Evropskoj uniji nakon izlaska Velike Britanije moraju biti spremne na Bregzit bez sporazuma, što je „scenario verovatniji nego ikad ranije“.

S manje od šest meseci do britanskog izlaska pregovori su tokom vikenda ponovo zapeli oko pitanja irske granice, te je rečeno da se neće ni nastaviti do samita 17. i 18. oktobra.

Tusk je kazao da sve strane moraju dati najviše moguće kako bi se postigao dogovor, dodajući da je pozvao britansku premijerku Terezu Mej da se obrati 27-orici u sredu uveče, prvog dana dvodnevnog samita EU-a.

„Činjenica da se spremamo na scenario bez sporazuma ne sme nas, ni pod kojim uslovima, udaljiti od toga da činimo napore kako bi postigli najbolji mogući sporazum… Nemojmo odustati“, stoji u Tuskovom pismu čelnicima EU-a uoči samita.

„Komplikovanije nego što su neki očekivali“

„Kasnije u formatu 27 odlučićemo kako ići dalje s pregovorima, na temelju preporuka našeg glavnog pregovarača Mišela Barniera“, pojasnio je Tusk.

„Pokazalo se da je komplikovanijee nego što su neki očekivali. Moramo se ipak i dalje nadati i biti odlučni, a postoji dobra volja da se nastave pregovori na obe strane“, rekao je.

Potparol Evropske komisije rekao je nešto ranije u ponedeljak, nakon novog zastoja u pregovorima tokom vikenda, da Evropska unija „nastavlja i ubrzava“ pripreme u slučaju da se ne postigne dogovor s Ujedinjenim Kraljevstvom o razdruživanju.

„Nastavljamo naporno raditi na sporazumu, ali naš rad na pripremama i za slučaj neuspeha se nastavlja i ubrzava“, rekao je Margaritis Ščinas novinarima.

Intenzivni razgovori u nedelju, pred samit EU-a u sredu, nisu uspeli odblokirati pregovore između Londona i Brisela koju su zapeli na budućnosti irske granice nakon Bregzita.

Novi sastanak dve strane do radne večere evropskih čelnika u sredu nije predviđen, rekao je Ščinas.

Tekst preuzet sa portala Al Jazeera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari