MISTERIJA NESTALOG NOVINARA: Kašogi ubijen u konzulatu?

D. SAVIĆ

16. 10. 2018. u 10:13

Zbog nestalog novinara američki državni sekretar u Saudijskoj Arabiji i Turskoj. Mediji navode da je preminuo jer je ispitivanje krenulo po zlu

МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ НОВИНАРА: Kашоги убијен у конзулату?

Majk Pompeo sa kraljem Salmanom u Rijadu AP Photo

Policija je pronašla "određene dokaze" da je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu ubijen saudijski novinar Džamal Kašogi, navodi AP pozivajući se na izjavu turskog zvaničnika.

Zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman nije pružio detalje o dokazima koji su pronađeni tokom višečasovnog pretresa konzulata, a koji su sproveli turski istražitelji uz pomoć saudijskih kolega.

U utorak je zajednički saudijsko-turski tim ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu radi pretresa tog objekta, skoro dve nedelje posle nestanka Kašogija.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su turski istražitelji u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu tražili "toksične materijale".

VELIKA ZAVERA U Rijadu se, u međuvremenu, raširila priča da je sve zavera Katara i Turske protiv saudijske kraljevine, dok UN i Kašogijeva porodica u Saudijskoj Arabiji zahtevaju da Ankara i Rijad obelodane sve što znaju o slučaju.

Istovremeno, američki mediji nagoveštavaju da se Saudijska Arabija sprema da prizna da je Kašogi preminuo tokom ispitivanja koje je "krenulo po zlu", dok im je prvobitna namera bila da on bude otet u Turskoj.

Stejt department je za to vreme saopštio da je američki državni sekretar Majk Pompeo preneo na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije Ahmedom al Džubeirom u Rijadu zabrinutost SAD zbog nestanka Kašogija. Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert je precizirala da se Pompeo u Rijadu sastao sa saudijskim kraljem Salmanom.

Kašogi je, inače, bio blizak kraljevskoj porodici, ali je postao kritičan prema njenoj politici, zbog čega je morao da napusti zemlju. Nastanio se u SAD, gde je nastavio da piše za "Vašington post". Po nalogu šefa Bele kuće Donalda Trampa, Pompeo posle susreta sa saudijskim kraljem odlazi u posetu Turskoj, gde je Kašogi poslednji put viđen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra.

Džamal Kašogi

Turski zvaničnici veruju da su Kašogija ubili saudijski agenti, dok Rijad to snažno poriče. Predsednik Tramp je rekao da bi "otpadničke ubice" mogle da stoje iza Kašogijevog nestanka. Napomenuo je i da je u telefonskom razgovoru saudijski kralj negirao da zna šta se s Kašogijem dogodilo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

NIJE TO NIKAKVA MISTERIJA

16.10.2018. 10:33

RIJAD NISTA NE RADI BEZ ZNANJA VASINGTONA, to sto ce Pompeo (bivsi sef CIA) posetit Rijad, to je samo zataskavanje zlocina koji je saveznik ucinio. Ja se samo pitam, koliko je taj novinar Kasogi bio naivan, i da se uputi u konzulat drzave u kojoj zakoni civilizacije ne vaze?

Naivni Gedža

16.10.2018. 15:02

Kašogi je naivan ko francuska sobarica. Bilo je vremena kad je bio bliski saradnik saudijskog režima. Pogrešno je procenio da mu ne mogu ništa jer ima informacije o saradnji sa Al Kaidom. To ga je koštalo života. Tramp svojim aktivnostima samo pere ruke. Život teče dalje.