Pijani golub izabran za pticu godine Novog Zelanda

Šumski golub zelene i bronzane boje koji ima strast prema fermentisanom voću, proglašen je pticom 2018. godine na Novom Zelandu.
Kereru je endemska vrsta u ovoj državi i može se pronaći i na severnim i na južnim ostrvima, kako u gradovima, tako i u ruralnijim područjima. Kereru golubovi često padaju sa drveća nakon što pojedu previše voća koje truli. Tokom leta, kada zri pojedino voće, pijane golubove ponekad odvode u azile za životinje kako bi se otreznili.
 
Grupa za očuvanje životinjskih vrsta "Forest and Bird" je opisala kereru golubove kao "nespretne, pijane, alave i glamurozne".
 
Ova vrsta nije ugrožena, ali često je napadaju predatori kao što su mačke, a i često se bore sa oposumima za hranu.
 
Kereru igraju ključnu ulogu u rasejavanju semena nekih poznatih biljaka na Novom Zelandu, upravo zato što su jedna od retkih vrsta koja može da proguta celu voćku. 
 
Kereru golub je bio očigledni pobednik glasanja za pticu godine sa osvojenih 5.883 glasa. Kakapo papagaj je bio na drugom mestu sa osvojenih 3.772 glasa, a vrsta kaki, veoma retka ptica koja se uzgaja u zatočeništvu, bila je na trećem mestu sa 2.995 glasova.
 
Ovo takmičenje je organizovala organizacija "Forest and Bird", a ovo je 14. godina kako se održava. Nijedna vrsta nije pobedila dva puta, a ove godine je primećen najveći broj glasača, nešto više od 48.000. 
 
Pobednik takmičenja, kereru, pre nekoliko godina je lovljen zbog mesa i perja, ali sada je zaštićen zakonom i ilegalno je ubijati ih.
  • Mr.T

    16.10.2018 10:07
    Naslov
    Gde se aplicira za posao nošenja golubova na trežnjenje? Pitam za druga.
  • Djura

    16.10.2018 09:50
    Islandjani imaju izbor za drvo godine :)
  • Kiwi wannabe

    16.10.2018 08:27
    Ovo je tako dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.