Šest godina zatvora i novčane kazne zbog opasnog otpada kod Obrenovca

Viši sud u Beogradu pravosnažno je osudio na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od 600.000 dinara Zorana Markovića jer je na svom imanju Vukičevici u toku 2017. godine odložio skoro 25 tona opasnog otpada.
Šest godina zatvora i novčane kazne zbog opasnog otpada kod Obrenovca
Foto: Pixabay (ilustracija)
Zbog istog dela Dragan Marković je pravosnažno osuđen na godinu i po dana zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dinara zbog 11 tona otpada otkrivenog na njegovom imanju u Markovića kraju. 
 
Ovom presudom, u koju je Tanjug imao uvid, Viši sud u Beogradu u celosti je potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Obrenovcu iz aprila ove godine, pošto je odbio žalbe njihovih branilaca.
 
Markovići su osuđeni zbog krivičnog dela unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.
 
Otpad je nađen sredinom decembra 2017. godine posle informacija dostavljenih tužilaštvu u Obrenovcu. Policija je nakon toga saopštila da je na jednoj parceli pronađeno oko 26.000 kilograma zakopanog otpada, a od toga je najveći deo bio opasan. Na drugoj lokaciji u istom selu otkriveno je 60 metalnih buradi od po 180 litara i pet plastičnih kanistera od po 400 litara punih visokorizičnih toksičnih supstanci.
 
Među materijama otkrivenim u ovom otpadu bili su toksičan i kancerogen benzen, toluen, ksilen, jedinjenja sa cikloheksanima, koja nisu kancerogena, ali su mutagena, oleamidi...
  • Zagorčen

    16.10.2018 11:17
    Kume, otvaramo biznis!
    Ništa. Nikakva kazna. Džabe!

    Ovo je potvrda da sad svako može da organizuje unos opasnih materija i da ovo konačno postane otpad kavog su određeni ljudi u EU želeli.

    Nađeš neko selo, ubediš ih da si bizmismen, podigneš kao proizvodnu halu, postaviš čuvara i tovariš unutra, ako treba i radioaktivni otpad.

    Srbija, brale i odakle si sele!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.