16. oktobar  2018. 07.45  | Izvor: RTV

Izložba radova vizuelnih umetnika iz Graca pod nazivom Traces

NOVI SAD -

Izložbu radova vizuelnih umetnika iz Graca pod nazivom Traces prikazaće Armin Nimra-Rukerbauer (Armin W. Nimra – Ruckerbauer) i Gerhard Flekač (Gerhard Flekatsch), članovi udruženja vizuelnih umetnika iz Graca – BVBK-a. Izložba će biti otvorena u petak, 19. oktobra, u 19 časova, u Galeriji SULUV i trajaće do 3. novembra i predstavlja nastavak saradnje BVBK udruženja i SULUV-a u okviru kulturne razmene između Graca i Novog Sada.

Armin Nimra-Rukerbauer je vizuelni umetnik, kustos i predsednik Austrijske asocijacije vizuelnih umjetnika – Štajerska (BVBK).

1990. godine započeo je umetnička istraživanja na Univerzitetu umetnosti u Berlinu (Hochschule der Kunste Berlin), nakon čega je studirao San Francisku. Učestvovao je programu Culture Odisay, Afroameričkog centra za umetnost i kulturu, u San Francisku i nastavio je praksu na Akademiji za izvođačke umetnosti u Amsterdamu.

2002. godine postao je umetnički direktor galerije "Zvischenbilder" u odjeljenju za socijalni rad u Gracu. Vodio je mnoge umetničke projekte koji se bave osetljivim grupama, poput beskućnika i izbeglica.

U njegovom umetničkom radu od suštinskog je značaja igra sa percepcijom stvarnosti i mašte. Polazište za njegov rad su teme koje se tiču mentalnih stanja, osećanja, želja, šema komunikacije i percepcije naših života. Tri puta je učestvovao u dvogodišnjem Kleinplastik Hilden (GER), izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u Austriji, Nemačkoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji.

Gerhard Flekač je umetnik koji živi i radi u Austriji i koji voli za sebe da kaže da prateći svoja interesovanja stiče razna iskustva i nikad ne prati strog plan u svom životu. Osnovne veštine slikanja stekao je u studiju svog dede Riharda Malera (Richard Mahler). Osnove koje je stekao u oblasti figurativne umetnosti je ubrzo počeo da preispituje prateći sopstvenu dinamiku. Bavio se muzikom, glumom, studirao je medicinu, radio je kao novinar, u službi vazdušne hitne pomoći, kao fotograf. Različita iskustva u susretima sa različitim kulturama suočili su ga sa složenošću ljudske mašte. Gerhard Flekač je posebno zainteresovan za percepciju i imaginaciju individue ("ja" i "drugog", identiteta itd.). Njegov rad je fokusiran na proces otvaranja prostora za individualna iskustva.

Tagovi