Najnovije vesti
Vesti Društvo
OTVARANJE LIDLA, NOVAKOVI MEČEVI I LOŠE VREME Evo kada treba da idete kod doktora ako hoćete da zateknete AMBULANTU BEZ GUŽVE

OTVARANJE LIDLA, NOVAKOVI MEČEVI I LOŠE VREME Evo kada treba da idete kod doktora ako hoćete da zateknete AMBULANTU BEZ GUŽVE

Kad bolest iznenada zakuca na vrata, a tegobe za kratko vreme postanu neizdržive, odlazak kod lekara je neminovan bez obzira na to o kojem se dobu dana ili noći radi. Osim, naravno, ako ključne mečeve ne igraju Đoković, reprezentacija Srbije ili se pak, kao što je to bilo nedavno, ne otvara nov market.

Novi Sad076 otvaranje nove zgrade hitne pomoci hitna pomoc foto Nenad Mihajlovic Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Novi Sad076 otvaranje nove zgrade hitne pomoci hitna pomoc foto Nenad Mihajlovic

U tim slučajevima lekari urgentnih centara mogu da se odmore i pauziraju jer imaju drastično manje posla. Poslednji slučaj ovog fenomena, koji bliže oslikava našu narav, zbio se 11.oktobra, kada su otvarani marketi „Lidla“, zbog čega je zabeleženo drastično manje pacijenata u urgentnim službama u Leskovcu, ali i u Nišu. Naime, lekari Službe urgentne medicine u Opštoj bolnici Leskovac, umesto krcatih ordinacija od 7 pa do 10 časova, imali su svega 12 pacijenata, što je deset puta manje od uobičajenih situacija tokom radnih dana, dok je slično je bilo i u Urgentnom centru Kliničkog centra u Nišu.

Mirno i u kol-centru
Foto: Boško Karanović / RAS Srbija
Mirno i u kol-centru

- U vreme otvaranja „Lidla“, ta tri-četiri sata nikoga nije bilo. Doktori su tog dana rekli „odmorismo se od jutros“. Nismo to isprva povezali sa tim događajem, ali izgleda da su svi bili na otvaranju. Od 5 pa do 8 ili 9 časova tog jutra nigde žive duše nije bilo, kaže za “Blic” direktor Urgentnog centra Kliničkog centra u Nišu prof. dr Miodrag Lazić.

On kaže da se broj pacijenata drastično smanjuje u vreme prenosa važnih sportskih događaja, ili zavisno od vremenskih prilika.

- Kada se na TV prenosi neki značajniji meč, kada igra fudbalska reprezentacija, Đoković ili druge naše reprezentacije, ali i kada je napolju mnogo hladno ili velika vrućina, onda imamo smanjeni broj pacijenata, ili maltene niko ne dolazi. Obično bi čovek mislio da je Urgentni centar mesto gde dolaze hitni slučajevi, ali spoljni faktori deluju već godinama i uslovljavaju ili manje ili više pacijenata. Leti kada zahladi, oko 18-19 časova, onda tek pacijenti dolaze, a kažu da ih boli od prethodnog dana. Zimi čekaju da otopli u toku dana pa da dođu - objašnjava prof. dr Lazić.

Leskovački lekari imali su neočekivanu pauzu na dan otvaranja „Lidla“ 11.oktobra.

Pune ruke posla redovnim danima
Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Pune ruke posla redovnim danima

- Imali smo samo dva, i to ozbiljna pacijenta, završili posao i, evo, sedimo besposleni, što nam se nikada do sada nije desilo, rekao je u četvrtak, na dan otvaranja „Lidla“, jedan od lekara u tom centru. Nezvanično, ovakva nesvakidašnja situacija dovedena je u vezu sa otvaranjem „Lidla“ u Leskovcu tog jutra, zbog čega su već od zore u redovima zauzeli busije uglavnom građani starije i srednje životne dobi, kako bi pazarili po akcijskim cenama.

- Nema pacijenata koji se žale na visok pritisak, vrtoglavice i na gušenja, te na bolesti zbog kojih se u Urgentnom centru prave najveće gužve koje nas ometaju da zaista urgentne bolesnike pregledamo i zbrinemo što pre, preneli su mediji reči ovog lekara.

Beograd: Samo vreme utiče na pozive

Ranije su lekari beogradske Hitne pomoći rekli za “Blic” da obično manje posla imaju u vreme kada igra Novak Đoković. Sad ipak navode da nije takav slučaj.

- Nisu mi poznati slučajevi da je zbog nekog događaja bio manji broj intervencija Hitne pomoći. Hronični bolesnici imaju problema nevezano za dešavanja. Nema nikakve veze da li igra Nole ili je u gradu neka manifestacija, pozivi su zastupljeni u približno istoj meri - rekao je portparol Hitne pomoći Mirko Lutovac kroz smeh, a potom dodao da jedino vremenske prilike utiču na broj intervencija, te da hronični bolesnici imaju više teskoba prilikom naglih promena vremenskih uslova.

Vikendom i u vreme slava više pacijenata

Prof. dr Lazić kaže da je posebno interesantno da u vreme slava i neradnih dana vikendom raste broj pacijenata.

Intervencija u svim godišnjim dobima
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Intervencija u svim godišnjim dobima

- Idu u njive, obaraju i seku drva… Koriste neradni dan za rad, i onda ih dovode posečene, isečene, povređene na cirkularima… Najgori su nam vikendi jer navale ljudi da rade ono što im nije struka. Da li zbog skupoće ili drugih razloga, sada i onaj ko nikada nije sekao i obarao drva ide da to radi. Svakodnevno imamo po nekoliko slučajeva: ili je pao sa drveta, ili je drvo palo na njega, ili se isekao cirkularom. Vikendima i praznicima je katastrofa. Kada ima značajnijih utakmica, onda ih nema, kaže prof. dr Lazić.