15. oktobar  2018. 18.31  →  20.27 | Izvor: RTV

Jeremić: Ono što je Bler Vučiću, Kušner je Tačiju

NOVI SAD -

Predsednik Narodne stranke Vuk Jermić negira da je plasirao lažnu vest svojom tvrdnjom da bivši premijer Velike Britanije Toni Bler vodi tajne pregovore Srbije o razgraničenju sa Kosovom i da "apsolutno" stoji iza svoje tvrdnje.

"Nikad nisam rekao da Bler pregovara već da, u dogovoru sa Aleksandrom Vučićem, lobira za razgraničenje", rekao je Jeremić u emisiji "Pravi ugao" Radio-televizije Vojvodine.

On tvrdi da su se Vučić i Bler o tome dogovorili u prvoj nedelji jula ove godine, a da je, u sklopu tog angažmana, 4. septembra održan sastanak Tonija Blera i Angele Merkel, što je, kaže, potvrdio i ofis nemačke kancelarke, mada sadržaj tog sastanka nije saopšten javnosti.

vuk, jeremic

Na pitanje nemačkih novinara da li su razgovarali o razgraničenju, Merkelova je, kaže Jeremić, odgovorila da je "tajan sadržaj tih razgovora".

"Ono što je apsolutni fakat je da Toni Bler, uz dogovor sa Aleksandrom Vučićem, za ime Beograda, lobira razgraničenje.  A znate ko je njegov partner sa Tačijeve strane, znači ono što je Bler Vučiću, Tačiju je Bernar Kušner", tvrdi Jeremić, dodajući da je za Kušnera saznao "iz sastanaka u Parizu".

Jeremić je ponovio svoje protivljenje razgraničenju Srbije i Kosova.

"Ako želimo dobro Srbiji razgraničenje mora propasti po svaku cenu", rekao je Jeremić, jer se nijedna država na svetu ne bi odrekla dela svoje teritorije.

Ako bi se Srbija odrekla dela svoje teritorije u ime jedne etničke zajednice, uvela bi presedan na koji bi se sutra pozvale i neke druge zajednice ili države, rekao je Jeremić.

"Ukoliko se danas prihvati razgraničenje to je jedan đavolji pakt aktuelnih vlasti sa delom evropskih lidera da napravi dogovor po kome bi zarad neke prilično maglovite i definitivno neobećane evropske budućnosti odustali od jednog važnog nacionalnog interesa i da se nakon toga takva praksa "pragmatičnog i funkcionalnog" rešavanja nacionalnih problema produži i na druga balkanska otvorena pitanja počevši od Bosne i Hercegovine", rekao je Jeremić.

Ponavljajući svoje zalaganje za "jasan i jedinstven" stav opozicije o "izlasku ili ne izlasku" na izbore, Jeremić je u jednom trenutku ustvrdio da "Srbija nikad nije bila bliža fašizmu."

Na pitanje autorke emisije kako misli da može doći do tog jedinstva opozicije, s obzirom na mnoštvo stranaka različite orijentacije u Savezu za promene, Jeremić je uzvratio kontrapitanjem "da li su Staljin i Čerčil, kada su se suočili sa Hitlerom, vodili filozofske i puritanske rasprave?"

Na pitanje da li je to ipak neumesno poređenje, Jeremić je ponovio da "Srbija nikad nije bila bliža fašizmu".

Intervju sa  Vukom Jeremićem možete pogledati ovde.

Srodne vesti

Broj komentara: 6

vivijen  15. 10. 2018. | 19:22
Jeremiću odluči se rekao si da pregovara sada da lobira, moraš da budeš odlučniji u izjavama.
miki  15. 10. 2018. | 20:45
Do juče si govorio da pregovara
Sanja  15. 10. 2018. | 21:29
Jeremicu jeste li vi za Srbiju ili niste uporno napadate sve sto Vucic radi kako bi spasio sta moze od Kosova
Karlo  15. 10. 2018. | 23:31
Sta si ti Jeremicu, ujka Semu ?!
yoka   16. 10. 2018. | 08:12
Pa zasto nista nije Jeremic uradio po pitanju Kosova kada je bio u mogucnosti?
mira  16. 10. 2018. | 09:14
Jeremicu odluci se sta ces da kazes, pucas po savovima !!!!!