Jelen: Nije mudro da Tramp komentariše

Kritike američkog predsednika Donalda Trampa na račun politike Fed-a ugrožavaju nezavisnost te institucije.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2018.

17:47

Jelen: Nije mudro da Tramp komentariše
Foto: Thinkstock

Na to je upozorila bivša predsednica američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Dženet Jelen.

Jelen, koja je četiri godine bila na čelu Fed-a, kaže i da nije poželjno da jedan predsednik "eksplicitno komentariše politiku Fed-a", jer to može naštetiti centralnoj banci i finansijskoj stabilnosti zemlje.

"Očigledno da predsednici mogu da se izjasne ako to odluče i da daju svoje mišljenje o politici Fed-a. Ne postoji zakon protiv toga, ali mislim da to nije mudro", poručila je ona.

Jelen je govorila na jednom bankarskom forumu i to samo nekoliko dana nakon što se Tramp više puta požalio na račun Fed-a, koji, prema njegovim tvrdnjama, svojim brzim povećanjem kamatnih stopa nanosi štetu finansijskim tržištima i ugrožava ekonomski rast.

Ona je, takođe, stala u odbranu svog naslednika, Džeroma Pauela, ističući da je centralna banka SAD nezavisna i apolitična institucija.

"Ne verujem da će komentari predsednika Trampa promeniti ono što Fed radi", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: