Izvor: B92

Stanovnici Singapura neće više moći da se hvale da poseduju najjači pasoš na svetu. Prema novoj listi Henley Passport indeksa za 2018. godinu, Japan trenutno poseduje najjači pasoš na svetu.

Japan je dospeo na prvo mesto liste nakon što su stanovnicima ove zemlje ukinute vize za Mjanmar. Sada Japanci mogu da putuju na 190 destinacija širom sveta bez vize, pa tako „šišaju“ Singapur za samo jednu, gorepomenutu zemlju.

Nakon što je Uzbekistan olakšao vizni režim, tako se i Nemačka popela na prvo mesto početkom godine, i to prvi put od 2014. godine. Nemačka se pak, sada nalazi na trećem mestu, a iza četvrto mesto dele Južna Koreja i Francuska.

Stanovnici SAD i Velike Britanije mogu da putuju na 186 destinacija bez vize, pa tako dele peto mesto. Ipak, prognoze su da će se u narednih par godina suvereno vratiti na prvo mesto koje su imale 2015. godine.

Najbrži rast na listi najjačih pasoša beleže Ujedinjeni Arapski Emirati koji su 2006. godine bili na 62. mestu, a sada su na 21 mestu., pa su tako građani UAE vlasnici najjačeg pasoša na Bliskom istoku.

Iz kompanije Henley & Partners navode da će se i samoprozvana država Kosovo uskoro naći na vrhu liste zbog vizne liberalizacije koju je predložila Evropska unija u julu i koja se trenutno razmatra u Savetu Evrope.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.