Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 15. 10. 2018.

| Politika

Gradski forum o EU i NATO: Da se vodimo interesima, ne emocijama

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
gradski forum
Quo vadis, Serbia; Foto: MIRC

Srbija ima najveću ekonomsku saradnju sa zemljama članicama Evropske unije i NATO pakta, a sa Rusijom samo 5%, navode učesnici Gradskog foruma niškog Media centra o evroatlantskim integracijama. Zato se zalažu da se Srbija vodi maksimumom benefita, a minimumom emocija po ovom pitanju, dodajući da je vojna neutralnost kratkoročno primamljiva ideja, ali ne i dugoročno.

Proces evropskih integracija u Srbiji traje od petooktobarskih promena 2000. godine, a evroatlantske su zaustavljene odlukom Skupštine Srbije o vojnoj neutralnosti još 2007. Ipak, Srbija je član NATO programa Partnerstvo za mir od 2006, a održava i vojne vežbe i bliske političke odnose sa NATO zemljama.

Anketa
Potpredsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića i nekadašnji potpredsednik Liberalno demokratske partije, profesor niškog Pravnog Nebojša Ranđelović upozorava da je geopolitički položaj Srbije takav da se nalazi u EU - NATO okruženju, pa prkosi pravilima logike da je jedna država bude izvan tih procesa.

NATO je poput matice. Mi možemo da budemo deo matice, ili da budemo u ozbiljnom problemu. Da li može jedna država u multipolarnom svetu da bude izvan ovog procesa? Postavlja se pitanje da li apsolutna vojna neutralnost uopšte postoji, kao i da li možemo da se poredimo sa razvijenim zemljama koje su ekonomski jake i mogu da budu vojno neutralne - rekao je Ranđelović.

Stav građana Srbije o ulasku u NATO prema svim dosadašnjim anketama je većinski negativan, ali Ranđelović navodi da je javno mnjenje heterogeno i da sa njim treba “raditi”.

Javno mnjenje se oblikuje. Dužnost ozbiljnih državnika je da javnosti prezentuju sve aspekte, i da ukažu na ono što je neminovnost. Hajde da maknemo emocije, i da vidimo šta možemo da uradimo da izvučemo maksimum benefita - naavodi Ranđelović.

Da ekonomski aspekt igra važnu ulogu u nameri evroatlantskih integracija kaže profesor niškog Ekonomskog fakulteta Boban Stojanović navodeći da se 66% srpske robne razmene obavlja sa zemljama EU i NATO, a samo 5% sa Ruskom federacijom.

Ukoliko pitate građane da li su za ulazak u EU i NATO oni su uglavnom protiv toga, ali sa druge strane rado bi poslali svoju decu u EU na studije ili otišli da rade tamo. Među građanima vlada opšta konfuzija - kaže Stojanović.

Dodaje i da je nemoguće razviti uspešan sistem kroz izolaciju, a o “skupoći NATO” kaže da je tačno da se izdvaja deo BDP-a za članstvo, ali nije mnogo veći od izdvajanja za naoružanje.

Ranđelović je zaključio da je interes da građani bolje žive, jer ako žive loše onda je politika “periferna stvar”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dušan Ilić

    13:11 // 3. 11. 2018.

    Pitanje gde studirati je civilizacijsko pitanje smešteno u politički kontekst.
    Kosovo je pitanje identiteta i korena na kome počiva naša kultura.Kosovo je teritorija Srba i Abanaca i može postojati u nekom obliku federacije dva naroda i ostalih narodnosti.Sve drugo je silovanje budućnosti.
    Na kosovu nema drastičnog sukoba naroda. Tamo je eskalirao sukob interesa političkih elita i interesa NATO

  • Dušan Ilić

    12:45 // 3. 11. 2018.

    Nastavak
    Evropa naravno DA jer smo mi deo evrope ali oni koji su je stvorili forsiraju Hegemoniju.Izgbilo se dete i traži svoju majku ljudi dobre volje hoce da mu je nadomeste lepšom i bogatom ženom ali dete i dalje hoće samo onu njegovu majku koju ono poznaje i zbog koje diše,zato priča samo o materijalnoj strani života je neprihvatljiva.
    Što se tiče kosova ko ga je oteo taj će ga i VRATITI !

  • Dragan

    07:44 // 28. 10. 2018.

    Naslov ovog teksta kao da je izgovorio Milan Nedic...Dakle oni koji su nam sipali osiromaseni uranijum sad da dodju da nas brane? Nadam se da je moj narod pametan... a mnogo puta je dokazao da nije. Najvise me brine omladina koja je takodje moj narod a kojoj svaki dan peru mozgove.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: