Najnovije vesti
Kultura Vesti
Najbolja predstava Joakim Inter Festa "Ustav Republike Hrvatske"

Najbolja predstava Joakim Inter Festa "Ustav Republike Hrvatske"

U jednoj neobičnoj selekciji žirija 13. Joakim Inter Festa, u kome su bili rediteljka Ivana Vujić, glumac Zijah Sokolović i kostimograf Jelena Janjatović, doneta je jednoglasna odluku da se Joakimova nagrada za najbolju predstavu dodeli "Ustavu Republike Hrvatske" satiričnog pozorišta "Kerempuh" iz Zagreba.

ustav republike hrvatske joakim inter fest foto n. raus Foto: N. Raus / RAS Srbija
ustav republike hrvatske joakim inter fest foto n. raus

Komad u režiji Vinka Brešana okarakterisan je kao "žanrovski kompleksna predstava o mržnji i ljubavi".
Joakimovu nagradu za glumu ravnopravno dele Borko Perić za ulogu Vjekoslava Kralja i Ana Maras Harmander za ulogu Maje Samardžić u predstavi "Ustav Republike Hrvatske", za "veoma uspešno modeliranje likova sa jasno izraženim promenama". 
Nagradu za glumu dobio je Boris Kavaca u predstavi "Zadnje lune" Gledališča Koper iz Slovenije, za "visoko preciznu, energetski izuzetnu ulogu Oca".
Joakimova specijalna nagrada za glumu pripala je Ljubiši Savanoviću za ulogu Ivana Vukovića u predstavi "Sabirni centar" u režiji Marka Misirače a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Banja Luke. Žiri je ocenio da je Savanović bio "koncentrisan, jednostavan, istinit kao sin".

Scena iz predstave "Zadnje lune"
Foto: N. Raus / RAS Srbija
Scena iz predstave "Zadnje lune"

Nagrada za vizuelnost dodeljuje se predstavi "Zadnje lune", kao i za režiju iste Dušanu Mlakaru za predstavu zbog "zuzetne anatomije starenja i smrti".
Nagradu publike za najbolju predstavu dobila je predstava "Sabirni centar" u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke i Pozorišta Prijedor BiH u režiji Marka Misirače sa prosečnom ocenom 4,96.