Najnovije vesti
Vesti Politika
Patrijarh Irinej danas u Crnoj Gori, ali UBUDUĆE NIJE SIGURNO

Patrijarh Irinej danas u Crnoj Gori, ali UBUDUĆE NIJE SIGURNO

Srpskom patrijarhu dozvoljen je danas ulazak u Crnu Goru gde se on sada i nalazi, iako se priprema spisak nepoželjnih osoba na kojem bi mogao da se nađe i Irinej.

patrijarh aerodrom_250518_RAS foto MIlan Ilic03 Foto: Milan Ilić / RAS Srbija
patrijarh aerodrom_250518_RAS foto MIlan Ilic03

Irinej je danas u Crnu Goru došao sa patrijarhom antiohijskim Jovanom Desetim i više pravoslavnih mitropolita, a patrijarhe je na podgoričkom aerodromu dočekao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa više arhijereja.

Najavljeno je da će posetiti Cetinjski manastir i Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Da će poglavar SPC i sve osobe iz njegove pratnje nesmetano ući u Crnu Goru potvrdili su i u tamošnjoj policiji.

- Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju biće dozvoljen ulazak u Crnu Goru - izjavila je portparol crnogorske Uprave policije Tamara Pavićević.

Kako je rekla za Televiziju Crne Gore, ne postoji nijedna zakonska smetnja koja bi onemogućila boravak poglavara SPC u Crnoj Gori.

Međutim, Televizija „Vijesti“ saznaje da je spisak nepoželjnih osoba iz Srbije u pripremi, a za sve osobe koje su “kandidati” da se na njemu nađu biće urađene bezbednosne i druge procene, nakon čega će biti formalno-pravno definisan. Po svemu sudeći, razmatra se da se na tom spisku nađe i patrijarh.

Patrijarh srpski Irinej
Foto: D. Danilović / RAS Srbija
Patrijarh srpski Irinej

Irinej danas u Crnu Goru dolazi sa patrijarhom antiohijskim Jovanom Desetim i više pravoslavnih mitropolita. Najavljeno je da će posetiti Cetinjski manastir i Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Bez obzira na to što su se u pojedinim crnogorskim medijima pojavile različite informacije, poglavar SPC saopštio je da nije obavešten da se nalazi na listi nepoželjnih osoba, zbog čega se i spekuliše da već danas neće moći da pređe crnogorsku granicu.

Podsećanja radi, srpski patrijarh je letos izjavio da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego pod Osmanlijama, a položaj Srba kao u vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH).

- Nažalost, u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srba. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu nažalost postoji. Sigurno da to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori. Stara je istina „podeli pa vladaj“ pa se verovatno drže tog principa. Nadam se da će narod biti svesniji od onih koji ga vode i da će naći način da postoji i zajedno živi - poručio je tada patrijarh.

Zbog te izjave nedavno je u medijima bliskim crnogorskoj vlasti objavljeno da su nadležni pripremili spisak nepoželjnih osoba iz Srbije, te da je na njemu i patrijarh Irinej, kome će ulazak u Crnu Goru navodno biti zabranjen zbog njenog blaćenja.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da režim Mila Đukanovića pokušava na sve načine da saseče srpske korene Crnoj Gori.

- Vlast u Crnoj Gori primenjuje sve moguće taktike da onemogući dolazak crkvenih velikodostojnika i intelektualaca iz Srbije. Bez obzira na to što će dopustiti ulazak patrijarhu u Crnu Goru ili da li će se Irinej naći na spisku nepoželjnih osoba u Crnoj Gori odnosi sa Srbijom će se sigurno pogoršavati - smatra Anđelković.

Dragomir Anđelković
Foto: M.Mitrović / RAS Srbija
Dragomir Anđelković

Inače, patrijarh Irinej je povodom odlaska u cetinjski manastir izjavio da nema nijedan razlog da ne putuje su Crnu Goru i da nije obavešten da je na bilo kakvoj listi nepoželjnih osoba.

Srbija da se obrati Briselu

Pošto Crna Gora u odnosu prema Srbima gazi sve evropske konvencije Srbija treba da se obrati Evropskoj uniji, smatra Dragomir Anđelković.

- Srbi u državnoj upravi nisu proporcionalno zastupljeni pošto u tom aparatu čine svega pet odsto zaposlenih iako ih u Crnoj Gori ima 30 odsto. Zato bi Srbija trebalo da se obrati Briselu, koji bi trebalo da natera režim u Podgorici da poštuje sve evropske konvencije. Ako želi u Evropsku uniju, Crna Gora mora da promeni odnos prema Srbima - naglašava Anđelković.